Pompeo “objasnio” oštre reči: Naša politika prema Kini je izbor između slobode i tiranije

0
Profimedia

Američki državni sekretar Majk Pompeo govorio je o zaoštrenom stavu Trampove administracije prema Pekingu, navodeći aktuelnu politiku SAD izborom između slobode i tiranije.

“Stara politika slepog angažmana sa Kinom jednostavno neće biti od koristi. Ne smemo je nastaviti i ne smemo joj se vratiti. Predsednik Tramp jasno je stavio do znanja da nam je potrebna strategija koja štiti američku ekonomiju i naš način života. Slobodan svet mora da trijumfuje nad ovom novom tiranijom”, rekao je Pompeo u Niksonovoj biblioteci u južnoj Kaliforniji, prenosi Glas Amerike.

Pompeo je istakao da je stari način angažovanja sa Kinom rezultirao samocenzurom među američkim biznisima i u Holivudu, dok je Kina nastavila sa represijom na svojoj teritoriji i u Hongkongu.

Ocenio je i da Kina pokušava da postane globalna dominantna sila, a da je na unutrašnjem planu sve više autoritarna, kao i sve više neprijateljski raspoložena prema slobodama u inostranstvu.

Pomepov govor održan je iste nedelje kada su SAD naredile zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu u roku od 72 sata, nazvavši ga centrom za špijunažu i krađu intelektualne svojine.

“Jedini način da se istinski izmeni komunistička Kina je da se deluje na osnovu toga kako se kineski lideri ponašaju, a ne šta kažu. Predsednik Ronald Regan je rekao da je angažman sa Sovjetskim Savezom bio zasnovan na poverenju, ali i verifikaciji. Kad je reč o Kini, mislim da ne treba da imamo poverenja i da treba da verifikujemo stvari”, poručio je Pompeo.

(Beta)