Pomoćnik ministra prosvete: “Želimo da deca pohađaju nastavu uživo, ali…”

0
Foto: Igor Pavićević

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je da je u četvrtak doneta odluka da u devet lokalnih samouprava učenici sedmog i osmog razreda prelaze na kombinovani sistem, a da će u 45 lokalnih samouprava na taj sistem preći učenici srednjih škola. Dodao je da se u osam lokalnih samouprava nastava u srednjim školama obavlja na daljinu, prenosi RTS.

Pašić je naveo da je najkritičnije u Nišu i Ivanjici, kao i u školama u Zlatiborskom okrugu.

“Apelujemo na sve. Ministarstvo prosvete u saradnji sa svojim zaposlenima u obrazovanju i Ministarstvom zdravlja pravi najbolje modele, ali mora i okruženje da se ponaša odgovorno, da probamo da se vakcinišemo, da dostignemo taj kolektivni imunitet. To nam je ključ uspeha”, kazao je Pašić.

Govoreći o najavi da bi učenici mogli da se testiraju dva puta nedeljno, Pašić je naveo da u dve trećine škola u Srbiji nema pozitivnih slučajeva i da bi se moglo reći da se u tim školama vodi računa.

“Najviše je vakcinisanih u visokoobrazovnim ustanovama, zatim u srednjim školama, osnovnim školama i predškolskim ustanovama. Još jedanput apelujemo i pozivamo da budemo odgovorni, da dosledno primenjujemo sve mere za sprečavanje širenja i strategije u ustanovama i da škole nisu mesto transmisije, a želimo da nam deca pohađaju nastavu neposredno”, naveo je Pašić.

Dodao je da se Krizni štab trudi da se nađe najbolje rešenje da učenici u što većem broju nastavu pohađaju neposredno.

“Što se tiče kombinovanog modela, učenici koji nisu na nastavi prate nastavu uživo i stvarno hvala svim nastavnicima koji su se potrudili da to omoguće učenicima da se nastava prati od kuće u realnom vremenu”, naglasio je Milan Pašić.