U Sjedinjenim Američkim Državama danas se slavi Dan zahvalnosti – porodični praznik, kada centralno mesto na trpezi zauzima ćurka. Ove godine, međutim, Dan zahvalnosti se obeležava u atmosferi saslušanja povodom opoziva predsednika Donalda Trampa.

Dan zahvalnosti američki predsednik Donald Tramp provodi u krugu porodice, u svojoj rezidenciji na Floridi. Prethodno je, u Ružičnjaku Bele kuće obavio ceremoniju pomilovanja ćurki, koja datira još iz 16. veka i dolaska prvih engleskih doseljenika na američki kontinent.

„Predsednik Džordž Buš stariji bio je prvi koji je zvanično pomilovao ćurku za Dan zahvalnosti. Nastavljajući tradiciju, ja želim da pomilujem ovaj par prelepih ptica iz Severne Karoline, Bater i Breda“, izjavio je Tramp.

Po dolasku na Floridu, Tramp je govorio na skupu pristalica pripremajući se za izbornu kampanju 2020. godine.

Posle sedam nedelja „Ukrajinagejta“, prva ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da podrška koju predsednik dobija raste, posebno u pojedinim ključnim državama za predsedničke izbore, kao što je Viskonsin.

Poslednje dve nedelje diplomate, visoki funkcioneri i vojni atašei smenjivali su se pred komisijom u Kongresu povodom istrage o razrešenju predsednika.

Većina njih je potvrdila da je Trampova paralelna diplomatija usmerena na Ukrajinu kako bi se dobili dokazi protiv demokratskog kandidata na izborima 2020, Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, zastupnika ukrajinske kompanije „Burisma“, koja se zalagala za energetsku nezavisnost od Rusije.

U to vreme, njegov otac, američki potpredsednik Bajden, pokušavao je da utiče na politku nove ukrajinske vlade.

Predsednik Tramp jedino se bojao saslušanja Gordona Sondlanda, američkog ambasadora u Evropskoj uniji, koji je već svedočio 10 sati pred Kongresom 17. oktobra, kako bi objasnio svoju ulogu u američkim pritiscima na novu ukrajinsku vladu.

U uvodnoj izjavi je potvrdio da je ukrajinskim predstavnicima pokušao da nametne „uslugu za uslugu“ na hitan zahtev predsednika Trampa.

„Nikada nisam imao direktnu vezu između istrage i bezbednosne pomoći Ukrajini“, rekao je Tramp.

Predstavnički dom je pozvao predsednika Trampa da svedoči sledeće nedelje u svoju odbranu.

Predsednik nije odgovorio na poziv, ali je za saslušanja u Kongresu u okviru istrage o njegovom opozivu, rekao da nijedan predsednik nikada više ne bi trebalo da prolazi kroz to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.