“Poljupcem smo rešavali svađe”: Kako je velika ljubav Kirka i En Daglas opstala skoro 70 godina

0
Foto: Profimedia

Brak Kirka Daglasa i njegove supruge En trajao je skoro sedamdeset godina zahvaljujući ljubavi i razumevanju, piše Pipl.

Tajna njihove dugovečne ljubavi, koju je prekinula smrt, ležala je u poljupcu, kako je govorio legendarni glumac.

“Poljupcem smo rešavali naše svađe”, rekao je Daglas 2015. godine.

Kirk Daglas preminuo je 5. februara u 103. godini, kako su naveli mediji okružen ljudima koje voli. Daglas je prvi put sreo En Bajdins, koja je u to vreme bila producent, na snimanju filma “Čin ljubavi” u Parizu 1953. godine, i to dok su bili u ozbiljnim vezama. On je u tajnosti bio veren glumicom Pjer Anđeli, a En je bila udata za svog belgijskog prijatelja, koji ju je tim brakom spasao vihora rata. U knjizi o njihovoj ljubavi, Daglas je priznao da se odmah zaljubio u buduću suprugu.

“Ova sampouzdana lepotica veoma se razlikovala od žena iz Holivuda sa kojima sam bio u vezi nakon razlaza sa suprugom Dijanom”, pisao je Kirk Daglas. Zato ju je odmah pozvao da izađu. “Ona me je odbila”, rekao je smejući se. “Ali, bio sam odlučan da je osvojim.”

Iako mu je bilo potrebno vreme da okonča veridbu s Anđelovom, En i on su se venčali u Las Vegasu 1954. godine, nakon što mu je zapretila da će ga ostaviti. Daglas je priznao da je tada shvatio da će, ako ga ostavi, “biti izgubljen bez nje”.

En i Kirk Daglas dobili su dva sina, Erika i Pitera, dok su Džoel i Majkl deca iz njegovog prvog braka. En je, čak, postala prijateljica sa Daglasovom bivšom suprugom Dajanom i njih dve su često ručale zajedno. Glumac se prisetio da je En oslovljavala Dajanu “naša prva žena”.

Njihova ljubav zaista je bila posebna. Predstavljajući svoju zbirku pesama, Kirk je 2015. godine rekao da ga je supruga često oslovljavala ne imenu, nego po imenu jednog od njegovih najslavnijih likova.

“Moja supruga je imala običaj da na telefonskoj sekretarici ostavi sledeću poruku: ‘Spartak i ja trenutno nismo kod kuće, molim vas ostavite poruku'”. Otkrio je da je najlepša pesma u njegovoj zbirci posvećena En, pod imenom “Ljubav počinje u 80.”

En je priznala da je Kirk voleo da organizuje specijalna iznenađenja za nju i prisetila se rođendana kada je iskočio iz lažne, zapravo plastične, inače “posuđene” rođendanske torte, i to uzete sa seta filma “Neki to vole vruće”. “Moj muž voli da me iznenađuje”, rekla je.

Kao i svi parovi, imali su uspone i padove, ali su izdržali sve oluje i ostali zajedno. Čak mu je oprostila neverstvo, pošto je bio iskren prema njoj.

“Kirk nikada od mene nije pokušao da prikrije svoje izlete. Kao Evropljanka, znala sam da je nerealno da očekujem totalnu vernost u braku.” On Kirk je, čak, tražio njenu dozvolu da to pomene u svojoj knjizi, a ona ga je podstakla da bude iskren, i uverena je da je to uticalo na prodaju.

Oni, pak, nikada nisu bili stidljivi kada je trebalo da se otvoreno pokaže ljubav. U govoru pri primanju počasnog Oskara 1996. godine, pričao je o En.

“Gledam svoja četiri sina. Oni su ponosni na svog starog. I ja sam isto ponosan”, rekao je. “Ponosan sam što sam deo Holivuda već 50 godina. Ali, ovo je za moju suprugu En. Volim te.”