Poljski premijer: “Ne bacajte ruske knjige, ali preporučujem da u skorije vreme čitate Tarasa Ševčenka, a ne Aleksandra Puškina”

0
EPA-EFE/Piotr Nowak

(Beta) – Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je ovog vikenda Poljake da uvedu Rusiji svoje lične sankcije, preko bojkota roba ruskih preduzeća ili stranih koja zaradjuju u Rusiji.

“Pošto se rat već tiče na neki način svakoga od nas onda i svako od nas mora na neki način da se uključi u to da se on zaustavi. Zato vas pozivam da samoinicijativno uvedete svoje lične sankcije. Najočiglednije su bojkot ruskih proizvoda, bojkot ruskih preduzeća ali i onih stranih koja ne žele da prestanu da zaradjuju na prisustvu u Rusiji”, kazao je Moravjecki u svom vikend podkastu.

Poljski premijer podsetio je da su spiskovi tih preduzeća dostupni lako na internetu.

“Sa ruskih proizvoda teče krv. Krv sa roba firmi koje ne žele da prekinu saradnju sa Rusijom takodje ne može da se obriše. Ne budimo naivni, poslovanje ‘kao i uvek’ sa partnerom koji u istom trenutku vrši genocid nije prvo ludilo ovog sveta u jagmi za parama ali postoje granice koje ne smeju da se predju”, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer dodao je da je razumljiv otpor svemu što je rusko po celom svetu od kraja februara kada je Rusija napala Ukrajinu, pa i prema ruskoj kulturi, ali da ne treba bacati ruske knjige.

“Ne podstičem vas da bacate ruske knjige jer to je velika, važna literatura. Ali u najskorije vreme radije uzmite da čitate Tarasa Ševčenka, a ne Aleksandra Puškina”, preporučio je Moravjecki.

Poljski premijer upozorio je takodje da savremena dela ruske kulture stvaraju propagandisti Putina čak i kada su istovremeno znameniti umetnici, kao i disidenti ili kritičari sadašnje Rusije.

“Preporučio bih da radije posegnete za filmovima Andreja Zvjaginceva nego Nikite Mihalkova”, kazao je poljski premijer u svom vikend podkastu.