Poljska posredno daje “migove” Ukrajincima u zamenu za novije američke avione: Trampa preko baze “Ramštajn”

0
EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

Poljska je saopštila da će predati svoje borbene avione “MiG-29” Sjedinjenim Državam, od kojih se očekuje da će ih donirati Ukrajini usred upozorenja poljske obaveštajne agencije da će Vladimir Putin u narednim danima pojačati napade na ukrajinskoj teritoriji, prenosi Gardijan.

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau rekao je da je njegova vlada “spremna da rasporedi – odmah i besplatno – sve svoje avione ‘MiG-29’ u vazdušnu bazu Ramštajn i stavi ih na raspolaganje vladi Sjedinjenih Američkih Država”.

Smatra se da Poljska ima 28 ratnih aviona iz sovjetske ere i da je u pregovorima sa Bajdenovom administracijom da posredno preda avione Ukrajini, pod uslovom “migove” zamene noviji američki avioni.

U tom slučaju SAD bi trebalo da odluče kada će i kako predati avione ukrajinskom vazduhoplovstvu.

„Poljska traži od Sjedinjenih Država da nam obezbede korišćene avione sa odgovarajućim operativnim sposobnostima“, rekao je Rau u saopštenju na sajtu njegovog ministarstva.

„Poljska je spremna da odmah utvrdi uslove kupovine aviona”, dodao je.

Rau je zatražio i od drugih saveznika iz NATO-a koji poseduju avione “MiG-29” – što se odnosi na Slovačku i Bugarsku – da „deluju u istom duhu“.

Poljska je najavila sporazum pošto su američki zvaničnici rekli da je rat u Ukrajini “dostigao ključni trenutak” – sa Rusijom koja je pretrpela ozbiljne gubitke, ali i sa Putinom koji je odlučan da nastavi.

„Mislim da će narednih nekoliko dana biti kritično i za humanitarnu situaciju i za plimu ovog rata“, rekao je Majkl Karpenter, američki ambasador u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Američke obaveštajne agencije saopštile su u utorak Kongresu da su okvirne procene da je do sada ubijeno između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika, ali da će Putin istrajati u nameri da nastavi sa invazijom, suočen sa žestokim ukrajinskim otporom.

„Procenjujemo da se Putin oseća uvređenim što mu zapad ne odaje poštovanje i ovo doživljava kao rat koji ne može da izgubi“, rekla je direktorka američke nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

Ukrajinska vlada Vladimira Zelenskog pridala je veliki značaj isporuci borbenih aviona, ali američki zvaničnici i vojni eksperti su izrazili skepticizam o tome koliko “MiG-29” mogu biti korisni, posebno pošto ruske snage imaju značajne protivvazdušne raketne sisteme.

„Ne želim da se previše fokusiram na jedan određeni sistem. Ukrajina ima mnogo potreba“, rekao je Karpenter.

„Svakako bi borbeni avioni mogli da pomognu, ali postoji mnogo drugih sistema koji bi mogli biti korisni u smislu degradacije ruske vazdušne snage i sprečavanja ogromne većine civilnih žrtava”, dodao je.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da ruske oružane snage pojačavaju svoj pritisak na Kijev, uz pojačano bombardovanje kako bi poremetili život u prestonici i možda postavili osnovu za napad punog obima.

SAD procenjuju da je Rusija izgubila oko ped odsto tenkova, artiljerije i druge vojne opreme koju je dopremila do Ukrajine i da još uvek ima na raspolaganju „ogromnu većinu“ svojih raketa zemlja-vazduh (kratkog dometa) i artiljerije.

Takođe, Gardijan prenosi da je pre saopštenja da će sve svoje MIG-29 avione staviti na raspolaganje SAD, Poljska bila pod pritiskom Velike Britanije da prihvati takav sporazum. Džonson podržava transfer aviona iz sovjetske ere u Ukrajinu, ali u javnosti London naglašava da je to suverena odluka za Varšavu.

Poljska se u prvom mahu javno usprotivila tom potezu, rekavši da će Rusija to verovatno smatrati opasnom eskalacijom, ali je očigledno bila spremna da preda avione ako predlog podrži NATO, ako SAD obezbede adekvatnu zamenu.