Poljoprivrednici nezadovoljni ponudom Vlade: “Nijedan zahtev nije ispunjen”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

Nedeljko Savić, predsednik udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca, rekao je posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem da je Vlada izašla sa određenom ponudom poljoprivrednicima i da će se konačna odluka o obustavljanju ili nastavku protesta doneti tek kada iz Nemanjine stigne konačna ponuda o kojoj će biti informisani članovi poljoprivrednih udruženja.

Poljoprivrednici su tražili da cena suncokreta bude 700 evra, ali je Vlada ponudila 535 evra plus PDV.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a Vlada je umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količino do 60 litara po hektaru, prenosi N1.

Kako je objasnio Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, taj novac bi se poljoprivrednicima isplatio unapred i oni bi s njim mogli da kupuju gorivo na pumpama.

Vlada se složila sa poljoprivrednicima da se ukine zabrana izvoza rafinisanog ulja.

„Mi smo predložili da se ukine marža trgovačkim lancima, to je neka razlika od 148 dinara koliko dobijaju uljare od trgovačkih lanaca do 196 dinara koliko je trenutno na rafovima u marketima. Mi smo tu pokušali da nađemo mesto što se tiče pomaka cene“, rekao je posle sastanka Nedeljko Savić.

Na sastanku je ponuđeno da se mlekarima isplate premijer za mleko u iznosu od 15 dinara po litru, a kako su rekli predstavnici poljoprivrednika iz Vlade je poručeno da ne postoji mogućnost da se subvencioniše cena đubriva.

Upitani da li su ovo bili samo kratkoročni zahtevi ili se oni odnose i na sledeću godinu, Adamović je kazao da poljoprivrednici imaju zahteve i za sledeću godinu, a to su uvođenje plavog dizela do 100 litara po hektaru, za koji bi mogla da se prijave gazdinstva površine do 100 hektara.

„Tražili smo 300 evra subvencije. Da se povećaju subvencije kako bi pokušali da se približimo makar poljoprivrednicima u okruženju“, rekao je Adamović.

On je dodao da će poljoprivrednici nastaviti protest ako im se ne dopadne ponuda Vlade.