Poljoprivrednici nastavili proteste u više mesta blokadom saobraćajnica, sutra sastanak sa premijerkom

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV)

 (Beta) – U više mesta u Srbiji danas su nastavljeni protesti ratara blokadom saobraćajnica, na kojima je saobraćaj usporen ili se propuštaju samo deca, stariji i hitna pomoć.

Kako je javila RTS, u Pančevu su poljoprivrednici iz okoline tog grada i Кovina sa oko 150 traktora blokirali raskrsnicu i novi put prema Beogradu, dok su ratari iz Stiga stigli traktorima kod sela Bratinac, zbog čega je usporen saobraćaj na Djerdapskoj magistrali kod Požarevca.

Ratari traže otkupnu cenu suncokreta 700 evra po toni, ukidanje akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i ograničenje trgovačke marže na suncokretovo ulje.Protest ratara u Novom Sadu ušao je u šesti dan, a od sinoć su barikade u proširene, pa su traktori bili parkirani na Bulevaru Mihajla Pupina, na prilazu centru iz Jevrejske ulice, odnosno na raskrsnici kod Srpskog narodnog pozorišta.

Trenutno su prohodni Varadinski most i Jevrejska ulica, dok je Bulevar Mihajla Pupina zatvoren od Varadinskog mosta do raskrsnice sa Ulicom Modene i Ulicom Žarka Zrenjanina.U Subotici su ratari deo mehanizacije sinoć preparkirali na parking prostor u Ulici Matka Vukovića da ne bi ometali svečanu povorku povodom žetelačkih svečanosti “Dužijance”. Na traktorima su istaknuti transparenti kojima traže da se suša proglasi za elementarnu nepogodu, ukidanje obaveze plaćanja nadoknade za odvodnjavanje, da kupuju gorivo bez akciza, te veću cenu suncokreta.

Poljoprivrednici iz Rače čekaju na traktorima u Lapovu odgovor iz Vlade Srbije, a najavili su da će blokirati magistralni put ka Кragujevcu na sat vremena.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sutra sa predstavnicima poljoprivrednika sa kojima će razgovarati o zahtevima poljoprivrednih proizvodjača koji protestuju prethodnih nekoliko dana.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u zgradi Vlade Srbije u 10.00 časova, a pored poljoprivrednika i premijerke, prisustvovaće mu i proizvodjači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

“Vlada Srbije očekuje da će rezultat ovog razgovora biti rešenje aktuelne situacije, koje će biti prihvatljivo kako za poljoprivrednike, tako i za državu i trgovinski sektor, vodeći računa o interesima gradjana”, navedeno je u saopštenju vlade.