Politiko: “Albanija, Severna Makedonija i Kosovo prihvatom avganistanskih izbeglica žele da dobiju naklonost Vašingtona”

0

(Beta) – Albanija, Severna Makedonija i takozvano Kosovo afirmišu savezništvo sa SAD prihvatajući avganistanske izbeglice, piše danas briselski sajt Politiko.

Ovakva odluka Tirane, Sofije i Prištine u vezi je sa nazadovoljstvom zbog zastoja u pridruživanju Evropskoj uniji, što čini da žele da dobiju naklonost Vašingtona.

Albanija, Severna Makedonija i privremene institucije u Prištini prvi su u Evropi saopštili da će pružiti privremeno utočište Avganistancima koji su se uputili ka SAD nakon što su talibani osvojili vlast u Avganistanu.

Studentski domovi su ispražnjeni za Avganistance koji stižu u Albaniju gde bi prve izbeglice trebalo da stignu danas, dok je Severna Makedonija najavila da će odmarališta i hoteli biti dostupni. Priština je saopštila da ima kapacitet da primi do 10.000 ljudi.

Albanija, Severna Makedonija i Priština nadaju se pridruživanju Evropskoj uniji, iako na tom putu i dalje postoje značajne prepreke. To je jedan od razloga zašto se u velikoj meri oslanjaju na svoj odnos sa SAD, navodi Politiko.

Tobi Vogel iz Saveta za politiku demokratizacije smatra da su “Albanija, Severna Makedonija i Kosovo zemlje koje su najviše proamerički orijentisane u Evropi, možda i svetu, kako u smislu raspoloženja naroda, tako i političke klase, bez obzira na administraciju koja je na vlasti u SAD”.

“Učiniće mnogo da ispune sve zahteve koje bi SAD mogle da imaju”, dodao je Vogel, prenosi Politiko.