“Politika”: Dijalog se sa FPN-a seli u Skupštinu, moguć format “Žan Mone”

0
Foto: Profimedia

Dijalog vlasti i opozicije seli sa Fakulteta političkih nauka u Skupštinu Srbije, piše list “Politika“.

U Skupštinu Srbije, kako navodi “Politika”, 9. i 10. oktobra učesnicima dijaloga trebalo bi da bude predočen rezultat dosadašnjih razgovora.

Takođe, to će biti i šansa da se okupi veći broj učesnika nego što ih je bilo na jučerašnjem, šestom okruglom stolu u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo.

Pored ovih datuma koje predsednica Skupštine Maja Gojković predložila predsedniku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidu Makalisteru, na čiju se inicijativu dijalog i nastavlja u parlamentu, i za koga kaže da je “smekšao i bojkotaše”, list podseća i na njene reči da će se razgovori voditi u više faza, pa i posle izbore sledeće godine.

Prema izvorima “Politike”, nova serija razgovora mogla bi se voditi u formatu “Žan Mone”, što znači “i da nema medijske komunikacije dok se ne dođe do konkretnih rezultata”.

Kako navodi list, važan preduslov za uspeh po ovoj metodi, koja je dobila ime po jednom od osnivača EU, jeste dogovor svih uključenih strana o temama razgovora, metodologiji i devet pravila angažovanja, koja uključuju i one o učešću pod jednakim uslovima i da ništa nije dogovoreno dok se ne dogovori.

“Politika” podseća da je ovaj format dijaloga primenjen 2015. u ukrajinskoj Vrhovnoj radi i 2018. u makedonskom Sobranju, uz podršku Evropskog parlamenta.