Nedavno hapšenje više osoba povezanih sa „aferom“ u državnoj firmi Janaf i dalje je jedna od glavnih tema hrvatskih medija, a nedeljnik Nacional objavio je da je primopredaji mita u iznosu od gotovo dva miliona kuna, između preduzetnika Kreša Peteka i šefa uprave Janafa Dragana Kovačevića, prisustvovao suprug bivšeg hrvatske predsednice Jakov Kitarović.

Mediji u hrvatskoj pišu da je ovaj događaj uticao na predsedničke, izbore, odnosno da je zataškavanjem, sprečeno da to utiče na kampanju za drugi predsednički mandat Kolinde Grabar Kitarović.

Nedeljnik Nacional, prenose mediji u hrvatskoj, navodi da istraga sumnja da je mito u iznosu 1,96 miliona kuna Petek predao Kovačeviću na Martinje, 11. novembra prošle godine, kada je Kolinda Grabar Kitarović još bila predsednica.

Nacional piše da je navodnoj primopredaji mita u Kovačevićevom „klubu“, u prostorijama u Slovenskoj 9 u Zagrebu, prisustvovao i Jakov Kitarović i da je to, kažu, „uticalo na predsedničke izbore u Hrvatskoj i istragu u ovom slučaju.

To, kažu, proizlazi iz niza informacija koje su dosad procurile u javnost iz istrage u „aferi Janaf“, u kojoj je, osim Kovačevića i Peteka, uhapšeno još devet osoba.

Istoga dana kada je poduzetnik Krešo Petek navodno doneo 1,96 miliona kuna mita direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, policijska tajna pratnja koja ih je nadzirala snimila je kako iz prostorija u Slovenskoj 9, iz famoznoga “Kluba”, izlazi suprug tada aktualne predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović, Jakov. Osim Jakova Kitarovića snimljeno je toga dana još 20-ak osoba koje su dolazile i odlazile iz Kluba, a uglavnom se radi o privatnim preduzetnicima među kojima je i Tonica Rajh, Janafov kooperant, piše Jutarnji list.

Prema pisanju Nacionala, prostorije „kluba“ nisu bile ozvučene, niti su bile postavljene kamere, ali su istražitelji snimili prvo Peteka kako ulazi u „klub“ s vrećicom PBZ-a u kojoj je, sumnjaju, bilo 1,96 miliona mita koje je podigao u banci toga dana, a onda i Jakova Kitarovića.

U trenutku kada se, kako sumnjaju istražitelji, predavalo mito, tamo je na privatnoj zabavi bio i Kitarović, a ispred je, dok su istražitelji fotografirali ljude koji ulaze u prostorije u Slovenskoj 9, bilo i Kitarovićevo osiguranje s obzirom na to da je njegova supruga tada još bila predsednica.

Petek je, kažu, kasnije snimljen kako izlazi bez vrećice.

Uskok je, tvrdi Nacional, izveo prvorazrednu političku manipulaciju jer bi, znajući da bi morao privesti Kitarovića i još dvadesetak prisutnih, jako naštetio Kolindinoj kampanji za drugi mandat pa nije upao u prostorije „kluba“ kada se predavalo mito i uhvatio aktere na delu, čime bi imao krunski dokaz protiv Kovačevića i Peteka.

Odlukom da ne upadne u klub, piše list, uticalo se i na predsedničke izbore.

Nacional piše da je upravo na to upozorio predsednik Zoran Milanović koji je ljut i zbog činjenice što se, ne znajući za sve ovo, u prostorijama Kovačevićevog „kluba“ početkom ove godine našao sa ministrom tadašnjim ministrom Damirom Krstičevićem.

Nedeljnik u današnjem izdanju spominje i ministra Darka Horvata, čije se, kažu, ime takođe pominje u transkriptima ove afere.

Krajem prošle sedmice u Hrvatskoj je u velikoj policijskoj akciji uhapšeno 11 osoba među kojima su šef Uprave Janafa Dragan Kovačević i Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, zbog malverzacija u državnoj firmi Janaf.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.