„Nije bilo političkih pritisaka da se povuku smernice američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti o prenosu koronavirusa aerosolom“, izjava je jednog neimenovanog saveznog zvaničnika u SAD koji je upoznat sa, izgleda, pehom koji je juče uznemirio svet.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD uklonili su juče sa svog sajta objavu da se došlo do novih saznanja o tome da se koronavirus može prenositi vazduhom i na većoj udaljenosti.

Oni su na svom sajtu naveli da se koronavirus obično može širiti “putem respiratornih kapljica ili malih čestica – aerosola”, koje nastaju čak i kada čovek diše. Na njihovom sajtu je stajalo “da je sve više dokaza da respiratorne kapljice i čestice u vazduhu mogu da ostanu suspendovane u vazduhu i da drugi mogu da ih udahnu, kao i da mogu da pređu razdaljinu veću od 1,8 metara, na primer, u restoranima ili u salama za vežbanje, odnosno da, generalno, zatvoreni prostori bez dobre ventilacije povećavaju ovaj rizik”.

Međutim, ispostavilo se da je reč o “nacrtu verzije” novih smernica. One su uklonjene sa sajta jer to, kako su objasnili, ne odražava njihova trenutna saznanja, kao i da će nova verzija smernica biti objavljena kada bude završena.

„Objavljeno je greškom. Nije bilo spremno za objavljivanje“, rekao je neimenovani savezni zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je promena smernica objavljena bez prethodnog detaljnog pregleda stručnjaka CDC, preneo je CNN.

„Neko je pritisnuo dugme, a nije trebalo to da uradi“, rekao je on.

On je dodao da se smernice „revidiraju“, ali nije rekao kada će revizija biti objavljena na sajtu CDC.

„Agencija je pokušala da pojasni šta se podrazumeva pod aerosolnim prenosom“, rekao je zvaničnik. „On se može dogoditi, ali to nije način na koji se virus primarno prenosi“, dodao je.

Kako kaže, u nastojanju da se to kaže, napisano je na takav način da se podrazumeva da je prenosivije nego što je CDC mislio, što nije slučaj, kako on tvrdi.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.