Politička kriza u Jermeniji: Vojska traži ostavku premijera, on kaže da je reč o “pokušaju puča”

0
(Hayk Baghdasaryan/PHOTOLURE via AP)

(Beta-AP) – Jermenski premijer Nikola Pašinijan rekao je danas da je zahtev Generalštaba da podnese ostavku, pokušaj vojnog puča i pozvao vojsku da sluša njegova naređnja a svoje pristalice da izađu na ulice da ga podrže.

Generalštab je ranije danas izdao saopštenje, pozivajući Pašinjana da podnese ostavku, kao odgovor na premijerovu odluku ranije ove nedelje da smeni zamenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatrijana, jer je ismevao premijerovu tvrdnju da je samo 10 odsto ruskih isporučenih raketa Iskander koje je Jermenija koristila u sukobu eksplodiralo od udara.

Generalštab je upozorio vladu da ne pokušava da primeni silu protiv opozicionih demonstranata. Odmah posle tog saopštenja Pašinijan je smenio načelnika Generalštaba, general-pukovnika Onika Gasparijana.

U međuvremenu, gomila opozicionih demonstranata preplavila je ulice jermenske prestonice uz skandiranje da je premijer izdajica i da podnese ostavku. 

Pristalice opozicije blokirale su ulice oko Jerevana, parališući saobraćaj širom glavnog grada.

Demonstracije na kojima se traži ostavka Pašinijana izbile su u novembru prošle godine, posle potpisivanja sporazuma o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu kojim je Azerbejdžan dobio velike delove teritorije u toj oblasti posle višedecenijskog sukoba dve zemlje.