Policija započela hapšenje demonstranata u Kanadi: “Akcija je bila neizbežna…”

0
EPA-EFE/Valerie Blum

Policija u Otavi je započela sa hapšenjem demonstranata iz takozvanog “konvoja slobode” koji je paralisao glavni grad Kanade u prethodnim nedeljama.

Desetine policajaca ušlo je u kamp koji su vozači podigli blizu zgrade Parlamenta, hapseći demonstrante i pokušavajući da sklone ljude od vozila kojima je grad blokiran od druge polovine januara, prenosi Gardijan.

Policija je u četvrtak upozorila učesnike protesta da se priprema na prekid opsade i uklanjanje preko 300 kamiona.

Vršilac dužnosti gradskog šefa policije izjavio je da je “akcija neizbežna”, kao i da su u četvrtak uveče uhapšena dvojica vrlo važnih predvodnika protesta.

Donji dom kanadskog parlamenta otkazao je sve obaveze zakazane za petak, a predsednik ove ustanove Entoni Rota upozorio je poslanike da se “klone centra grada do daljnjeg”, usled najavljene policijske akcije.

Vlasti su se odlučile na ovakve mere nakon tri nedelje demonstracija koje su blokirale granični prelaz sa SAD i izazvale veliku glavobolju kanadskom premijeru Džastinu Trudou.

Protesti su takođe inspirisali vozače u Francuskoj, Novom Zelandu i Holandiji da na sličan način iskažu svoje nezadovoljstvo.