Policija zabranila šetnju ekstremnim desničarima u Novom Sadu

0
Foto Beta/ DRAGAN GOJIC

(Beta) – Novosadska policija danas je onemogućila grupu od oko 50 ekstremnih desničara, koji su sledbenici ideologije predsednika kvislinške Vlade Srbije i nacističkog kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata Milana Nedića, da odu do Omladinskog centra CK 13, u kojem je u toku sastanak koji je organizovala Antifašistička akcija Novog Sada.

Nedićevci su se večeras okupili ispred pravoslavne Uspenske crkve u centru Novog Sada, na poziv organizacije koja sebe naziva “Tradicionalisti”.  Oni su ispred crkve palili sveće za Nedića i molili se za njega.

Neki od njih nosili su zastavu Srbije i kape sa četničkom kokardom, kao zastavu “Hristovi ratnici”, sa tri prsta u sredini.

Reč je uglavnom o mladim ljudima, a među njima je bilo i učenika sa đačkim torbama.

Pevali su “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”, “Oj, Kosovo”, kao i pesme o Jugoslovenskom narodnom Zboru, organizaciji čiji je lider bio Dimitrije Ljotić, srpski fašista iz Drugog svetskog rata, čije su formacije učestvovale i u streljanju đaka u Kragujevcu, 1941. godine.

Na skupu su primećena četiri policajca u uniformi i više njih u civilu. Među policajcima je bio i načelnik novosadske policije Slobodan Malešić. On je okupljenima rekao da ne šetaju i ne remete javni red i mir i da se “patriotski ponašaju”.

“Svako može da se slobodno okuplja i da ne remeti druge, a sud je taj koji ocenjuje ko radi protivzakonito”, kazao je Malešić.

“Tradicionalisti” su Milana Nedića ranije nazvali “srpskom majkom” i “biološkim spasiteljem naše nacije”.

Naveli su i da im “smeta” to što antifašisti organizuju sastanak 4. februara, na dan smrti Milana Nedića.

Oni su Omladinski centar CK 13 nazvali “ozloglašenim leglom svakojakih separatističkih i organskih antidruštvenih elemenata”.