Posle velike eksplozije, protesti u Bejrutu: Policija upotrebila suzavac…

0
Foto: Profimedia

Policija je upotrebila suzavac u Bejrutu da bi rasterala više desetina demonstranata koji su tokom noći izašli na ulice da izraze veliko nezadovoljstvo libanskim liderima, posebno posle eksplozije u luci ove sedmice koja je simbol nekompetentnosti i korupcije vlasti.

Demonstranti su lomili izloge i bacali kamenice na policajce u kvartu u okolini parlamenta, javila je libanska državna novinska agencija.

Među demonstrantima ima povređenih, navela je agencija.

Incidenti su izbili uoči velikih antivladinih demonstracija zakazanih za subotu.

Za mnoge Libance razorna eksplozija je bila kap koja je prelila čašu posle niza godina korupcije i lošeg upravljanja političke elite koja je decenijama na vlasti.

Eksplozija u kojoj je poginulo više od 130 ljudi, na hiljade ih je ranjeno, a desetine hiljada ostalo bez krova na glavom je izazvana, kako se veruje, požarom koji je zahvatio zalihe 2.750 tona izuzetno eksplozivnog amonijum nitrata, a koje su vlasti ostavile u skladištu da stoji godinama uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika.

Stanovnici Bejruta iskalili su juče gnev prema liderima tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Uzvikujući “Revolucija!” oni su se okupili oko Makrona koji je obećao da će vršiti pritisak na političare da sprovedu reforme.

(Beta)