Policija upala u redakciju i uhapsila šest novinara i urednika u poslednjem nezavisnom portalu u Hongkongu: Sadržaj prestaje da se ažurira, dok su svi zaposleni otpušteni…

0
(Beta/AP Photo/Vincent Yu)

(Beta-AP) – Hongkonški portal Stend njuz saopštio je danas da prestaje sa radom posle upada policije u redakciju i hapšenja šest osoba među kojima i urednika.

U saopštenju je navedeno da se sadržaji na portalu i društvenim mrežama više ne ažuriraju i da će biti uklonjeni dok su svi zaposleni otpušteni.

Policija je ranije danas upala u redakciju portala Stend njuz, koji se zalaže za demokratske vrednosti, i uhapsila šest osoba zbog “objavljivanja sadržaja koji podstiču na pobunu”.

Policija je u saopštenju navela da je postupala po nalogu kojim je ovlašćena da “pretrese i zapleni relevantne novinarske materijale” i da je u akciji učestvovalo više od 200 policajaca.

Racija je izvršena u skladu sa Zakonom o nacionalnoj bezbednosti, koji je Peking usvojio prošle godine.

Potal je poslednji nezavisni medij u bivšoj britanskoj koloniji koja se vratila pod kinesku vlast 1997. godine, uz obećanje Pekinga da će da štiti širok spektar građanskim prava.

U junu je ugašen list Epl dejli posle zamrzavanja 2,3 miliona dolara sredstava vezanih za list i hapšenja njegovih pet urednika i direktora.

Uhapšenima preti zatvorska kazna do dve godine i novčana kazna od oko 640 dolara.

Rano jutros portal je na Fejsbuku objavio video snimak policajaca u kući zamenika urednika Ronsona Čena, gde istražuju navodni zločin.

Čen, koji je i predsednik Udruženja novinara Hong Konga (HKJA), odveden je na ispitivanje, potvrdilo je udruženje u saopštenju.

On je kasnije pušten i izjavio je medijima da je policija zaplenila njegove elektronske uređaje, bankovne kartice i pres karticu.

HKJA je pozvala gradsku vladu da zaštiti slobodu štampe u skladu sa ustavom Hongkonga.

Benedikt Rodžers, suosnivač i izvršni direktor nevladine organizacije Hongkong Voč, rekao je da hapšenja nisu ništa drugo do sveopšti napad na slobodu štampe u Hongkongu.