Policajci razbijali proteste u Francuskoj zbog zabrane slikanja policajaca

0
Foto: Beta (AP Photo/Bob Edme)

(Beta-AP) – Hiljade Francuza protestovale su danas u Parizu i drugim gradovima zbog predloga zakona za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija.

Predlog zakona koji je stigao u parlament Francuske kao krivično delo određuje objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca sa namerom da im se nanese šteta.

Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog dela mogli bi da budu osuđeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 evra.

Na današnje proteste pozvali su aktivisti za građanske slobode i novinarska udruženja. Među njima su Reporteri bez granica, francuski ogranak grupe Amnesti internešenel i Liga za ljudska prava (Human Rights League).

Na pariskom trgu Trokadero blizu Ajfelove kule okupilo se nekoliko hiljada ljudi, među kojima ima mnogo novinara i studenata. Oni su uzvikivali “Sloboda, sloboda” i “Svako želi da snima policiju”.

Demonstracijama su se pridružili i neki članovi pokreta Žuti prsluci.

Vlada navodi da je cilj novog zakona zaštita policajaca od poziva na nasilje putem interneta, dok protivnici strahuju da bi nova odredba ugrozila novinare i druge gradjane koji snimaju policajce na dužnosti, naročito na nasilnim demonstracijama.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava i francuski omudsman izrazili su zabrinutost da bi nova zakonska odredba mogla da ugrozi osnovna prava.

Reagujući na kritike, premijer Francuske Žan Kasteks rekao je u četvrtak da će amandmanom biti precizirano da nova mera “neće ugroziti slobodu informisanja” i da će ona biti usmerena jedino na slike ili snimke objavljene sa “jasnom namerom” da se naudi policajcu.

Predstavnik jednog francuskog udruženja novinara Emanuel Pupar rekao je danas da taj amandman “ništa ne menja” i da novi zakon “ima samo jedan cilj, da pojača osećaj nekažnjivosti policajaca i da brutalnost policije učini nevidljivom”.

Demonstranti navode da je snimanje policajaca u akciji od ključne važnosti za mogućnost osude i ograničenja delovanja nasilnih pripadnika bezbednosnih snaga.

Oni brinu i kako će sudovi utvrdjivati da li su snimci objavljeni s namerom da se naudi nekome.

Predlog zakona promovišu poslanici vladajuće stranke Republika u pokretu predsednika Francuske Emanuela Makrona. Ta stranka ima većinu u parlamentu koji bi o novom zakonu trebalo da glasa u utorak.