Policajac pravio selfije na mestu ubistva i prosleđivao rasističke fotografije na Vocap grupe: Slučaj koji je potresao britansku policiju

0
EPA-EFE/STRINGER

Jedan engleski policajac je napravio selfije na mestu ubistva gde je tinejdžer izboden na smrt i poslao “užasne rasističke, homofobične i uvredljive slike putem Vocapra”, prenosi Gardijan.

Oficri Rajan Konoli iz reona Mersisajda počinio je niz disciplinskih prekršaja tokom šestogodišnjeg perioda dok je bio službenik, presuda je odgovarajućeg suda.

Dok je bio na dužnosti, on je mobilnim telefonom fotografisao i ljude u koji su bili u krizi mentalnog zdravlja, u bolnicama.

Njegov slučaj podseća na slučaj druge dvojice policajaca koji su svojim mobilnim telefonima fotografisali mesto zločina, gde su dve sestre ležale ubijene. Njih dvojica su osuđeni na sudu i otpušteni sa posla, u slučaju koji je potresao policiju.

Policija Mersisajda potvrdila je krivična dela koja je počinio njihov pripadnik. U saopštenju se navodei da su Konolijevi postupci narušili poverenje javnosti u policiju i predstavljali „uvredu“ za većinu policajaca koji su dobro služili javnosti.

Disciplinski sud proglasio je Konnollija krivim za “grubo nedolično ponašanje”. On je podneo ostavku pre novembarske rasprave, a nakon Tribunala formalno ga je smenila policija Mersisajda.

Takođe, policija Mersisajda saopštila je da je njihova jedinica za borbu protiv korupcije prepoznala i istražila navode o Konoliju i njegovom “uvredljivom ponašanju”. Konoli je takođe imao kontakt sa poznatim kriminalcem, a da nije obavestio svoje šefove.

Konoli se pridružio policiji u januaru 2003. Prema dokumentima predatim sudu, njegovo kršenje policijskih pravila počelo je 2014. godine.

Konoli je optužen za niz krivičnih dela, a većina fotografija je bila sačuvana na njegovom mobilnom telefonu. Disciplinska komisija je utvrdila da je Konoli često delio fotografije koje je prethodno napravio sa mesta zločina ili drugih događaja na kojima nije imao ovlašćenja da fotografiše privatnim mobilnim telefonom.

Konolli je imao fotografije koje su bile izrazito rasističke, a jedna je prikazivala muslimane. Takođe je imao fotografiju člana rasističkog pokreta “Kju kluks klan”.

Tokom 2016. i ponovo 2017. godine, dok je bio na dužnosti, fotografisao je privatnim mobilnim telefonom muškarce koje je policija privremeno pritvorila zbog mentalnih problema, a koji su bili u bolnici. Iste fotografije je delio preo Vocap aplikacije. Dok je bio na dužnosti, u najmanje dva navrata je fotografisao i poslao fotografiju muškaraca u bolnici.

On je fotografisao ljude koji su bili uhapšeni.

U oktobru 2015. fotografisao je, dok je bio na dužnosti, osobu koja je prethodno prerezala vene, i fotografiju, takođe, proselideo preko Vocapa. Fotografisao je i zadnjicu svog kolege, a 2016. godine je delio fotografiju homofobične sadržine.

On je 2018. godine snimio sebe na mestu ubistva gde je dobio zadatak da čuva kordon nakon što je tinejdžer nasmrt izboden nožem. Fotografisao je žrtve zločina, uključujući nekoga ko je nestao iz kuće, i podelio detalje o ženi koja je otišla u policiju za pomoć navodeći da je pretrpela nasilje u porodici. Druge fotografije su ismevale osobe sa invaliditetom.

Pre disciplinske rasprave dao je pismenu izjavu, rekavši da ne zna zašto su uvredljive fotografije na njegovom telefonu.

„Ovo mi je bilo vredno iskutvo da više vodim računa o Vocap grupama u kojima sam, i da budem svesniji materijala koji mi je poslat”, istakao je Konoli.

Zamenik šefa policije u Mersisajdu Ijan Kričli rekao je da je “Konoli nfotografisao ranjive ljude ičnim telefon dok je bio na dužnosti”.

“Ovo je narušilo poverenje u njega kao službenika, i poverenje javnosti u policiju. Između 2015. i 2018. Konoli je čuvao fotografije na svom ličnom telefonu koje su bile rasističke, homofobične i ozbiljno uvredljive i u nekim prilikama je te fotografije delio. Konoli je održavao kontakt sa poznatim kriminalcem i nije otkrio vezu. Kao rezultat toga, doveo je službu na loš glas”, rekao je Kričli.

Policija Mersisajda kaže da će poboljšati svoje procedure provere nakon slučaja. Konoliju je doživotno zabranjeno da se vrati u službu.