Poletajev: Mercator je duplirao profitabilnost

    0

    Maksim Poletajev, predsednik upravnog odbora Fortenova grupe, kao i predstavnik većinskog vlasnika “Fortenove” koncerna koji je proizašao iz bivšeg Agrokora, u intervjuu hrvatskom Večernjem listu najavljuje plan za jačanje likvidnosti Mercatora-S koji zapošljava više od 8000 ljudi u Srbiji.

    Grupa Mercator je prošle godine uspešno provela program za prodaju nepotrebnih nekretnina i smanjenje duga, što je dovelo do smanjenja veličine duga i EBITDA s 9,4 u 2017. na 7,2 u 2018. godini. EBITDA Mercator je krajem godine porasla za više od 17 posto, nevezano uz prihode od prodaje nekretnina. Ove godine odnos duga i EBITDA Mercatora planiramo spustiti ispod 5. Profitabilnost Mercator Grupe povećana je dva puta.

    Sva preduzeća Fortenova grupe su u poslednjih nekoliko godina prošla teška vremena i krizu u smislu nedostatka likvidnosti, pa nije bilo dovoljno novca za razvoj. U maloprodaji, kao što znate, ako se ne razvijate, gubite udeo na tržištu. U Srbiji je tako izgubljen deo tržišta uglavnom zbog nedostatka sredstava za otvaranje novih prodavnica ili za obnovu starih. Ova će situacija biti ispravljena. Razvili smo plan za poboljšanje likvidnosti Mercatora Srbija i po njemu radimo. Rešenje problema je u pravim rukama i verujemo u pozitivan ishod.