Polemika oko obavezne vakcinacije: Epidemiolog Radovanović je za, advokat Gajić tvrdi – to je trenutno nezakonito

0
Printscreen/YouTube/N1

Epidemiolog Zoran Radovanović zalaže se za obavezno uvođenje vakcinacije u našoj zemlji, i optužuje Krizni štab za pasivnost, dok advokat Vladimir Gajić ističe da bi uvođenje obavezne vakcinacije i kovid propusnica po sadašnjim zakonima bilo nezakonito. Gajić je, s druge strane, istakao da je za pravno regulisanje ovakvog stanja neophodno pribavljanje preporuke za obaveznu vakcinaciju iz sedišta Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi, prenosi N1.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, pre deset dana, najavila je da se razmatra uvođenje kovid propusnica na onim mestima u kojima nije neophodan duži boravak, poput kafića, restorana i noćnih klubova. Od te najave Krizni štab niti je zasedao, niti doneo bilo kakvu odluku. Jedino što smo dobili jeste polemika – da li je uvođenje sertifikata po zakonu ili nije, i da li bi uticalo na stabilizaciju epidemiološke situacije ili ne.

„Obavezna vakcinacija je moguća. Naš Ustavni sud je 2017. godine konstatovao da to po Ustavu i da se ne krše ljudska prava. Mi imamo u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sve to jasno napisano. Posebno bih naglasio da je od marta prošle godine vanredna epidemiološka situacija koja daje ministru mogućnost da može da naredi obaveznu imunizaciju. Po istom tom zakonu smo imali obaveznu vakcinaciju od variole vere 1972. godine. To je u nadležnosti ministra, ne treba da pita ni Vladu ni Skupštinu Srbije“, rekao je Radovanović.

Dodaje da se zalaže da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike, kao i da je u SAD preko 90 odsto medicinara vakcinisano.

Gajić je ukazao na koliziju između činjenice da vakcinacija protiv koronavirusa nije obavezna, nego je preporučena, i sa druge strane kovid propusnica koje bi trebalo da ograniče kvalitet života onima koji nisu vakcinisani, u situaciji kada vakcinacija nije obavezna.

„Tačno je da postoji po Zakonu o zaštiti stanovništva mogućnost da se uvede vanredna obavezna imunizacija. Da bi ministar mogao da donese tu odluku i da bi pravno bilo nesporno, neophodno je da imaju preporuku Svetske zdravtvene organizacije. Dakle, postoji odredba koja ne daje pravo ministru da tek tako donese tu odluku. Mora da ima preporuku SZO, što sada nema. Mora i da ima saglasnost Komisije za imunizaciju. Dakle, ima dva sistema zaštite u zakonu od samovolje ministra. Tako da ukoliko žele da uvedu kovid propusnice, imaju pravni problem. Ova vakcina nije obavezna, nego je preporučena“, objasnio je Gajić.

Navodi da to što je vakcinacija preporučena znači da građani imaju pravo da odluče da li će da se vakcinišu, dok sa druge strane pominje se mogućnost uvođenja kovid propusnica koji će ograničiti kvalitet života onima koji se nisu vakcinisali.

Radovanović se slaže sa primedbom Gajića, i navodi da to ne bi bio veliki problem kada bi postojala želja, jer bi takva preporuka mogla da se dobije za 24 sata ukoliko bi se zatražila od Ženeve, gde je sedište SZO.

„Isključeno je da bi iz sedišta SZO rekli: ‘Ne, nemojte’“, napominje Radovanović.

Ocenjuje da bi sve nedoumice trebalo da reši Ustavni sud, kao i da bi to pitanje trebalo da pokrene Krizni štab, za koji je ocenio da je trenutno „u ilegali“.

Odgovarajući na pitanje da li bi uvođenje kovid propusnica dovelo do određene vrste diskriminacije građana koji nisu vakcinisani on odgovara: „Svaka sloboda povlači za sobom određene konsekvence“.

Gajić potvrđuje da bi nabavljanje preporuke od SZO omogućilo uvođenje obavezne vakcinacije, kao i da bi nakon toga moglo da se uvedu restriktivne mere.

Ukazuje da bi dalje pravno neregulisanje problema sa vakcinacijom moglo da donese brojne problema građanima, kao što je pitanje načina rada i očuvanje radnog mesta. Upozorio je da se u Mađarskoj već dešavaju slučajevi da pojedini zaposleni dobijaju uslov vakcinacije kako bi radili iz kancelarije, i smatra da bi to moglo da se desi i kod nas.

Međutim, dok se pravno ne reši problem sa obaveznom vakcinacijom, Gajić podvlači da bi uvođenje kovid propusnica bilo nezakonito.

„… Sada nije (obavezna vakcinacija). I zato je nezakonito ovo što namerava Vlada Srbije i što govori državni sekretar da će da uvedu kovid propusnice. To je nezakonito. A nek nabave preporzuku SZO za obaveznu vakcinaciju i onda ne bi bilo više nikakvih problema“, podvlači Gajić.

Radovanović je naveo daje Srbija veoma pogođena epidemijom koronavirusa, podsećajući na broj osoba koje su preminule od posledica koronavirusa.

„Ne može u ovakvoj situacoiji da se ide na manipulaciju. Odnosno, može, ali posledice su tragične. Mi smo u svetskom vrhu po broju umrlih od kovida. Respektabilna američka institucija tvrdi da smo davno prešli brojku od 30.000 umrlih samo od kovida, ali oni uzimaju i brojke sa Kosova. dakle, situacija je jako ozbiljna“, rekao je Radovanović.