Polanski optužuje Vajnstina da mu je “napakovao”: “On je pustio priču da sam ‘silovatelj dece’ da bi sabotirao moj film da dobije Oskara”

1
Foto: Profimedia

Reditelj Roman Polanski optužio je holivudskog producenta Harvija Vajnstina da je on taj koji mu je napakovao etiketu “silovatelja dece” samo da bi sprečio da film “Pijanista” osvoji Oskara, prenosi Gardijan.

On “apsolutno negira” da je 1975. silovao i pretukao francusku fotografkinju Valentin Monije u svojoj planinskoj kolibi u Švicarskoj.

Polanski je u razgovoru za “Paris Match” više puta rekao da su njene optužbe “nenormalne”, a potom se obrušio na Vajnstina. Tvrdi da je tada još ugledni producent pokrenuo kampanju protiv njega kako bi sabotirao “Pijanistu” u trci za Oskara, pošto je film prethodno osvojio šest nagrada BAFTA. Vajnstin je tada forsirao svoj film “Čikago”, koji je na kraju osvojio šest Oskara, uključujući za najbolji film. “Pijanista” je osvojio nagradu za najboljeg glumca.

“On je iskopao moj slučaj sa Samantom Gejmer, star 26 godina u to vreme, za koji više niko nije mario”, kaže Polanski. “Njegov agent za medije bio je prvi koji me je nazvao silovateljem dece.”

Polanski u intervjuu za “Paris Match” kaže i da “mediji od njega žele da naprave čudovište”.

Nakon što ga je još jedna žena optužila za silovanje, Polanski je odlučio da se brani, nazivajući te optužbe apsurdnim.

“To je neistina. Očigledno da više nije dovoljno senzacionalno optužiti me za silovanje, pa treba dodati još jedan nivo. Ne udaram žene.”

Reditelj od 1978. godine beži od američkog pravosuđa. Polanski je u slučaju Gejmer, koji se dogodio 1977. godine, priznao seksualni odnos s maloletnicom u zamenu za 90 dana zatvora. Posle 42 odslužena dana, pušten je. Iz Amerike je, međutim, pobegao kada su se pojavile indicije da će sudija poništiti nagodbu i doneti odluku na mnogo dužu zatvorsku kaznu.

Polanski tvrdi da sada istupa samo zbog svoje supruge, francuske glumice Emanuel Senje i dece. “Ja sam navikao na laži, postao sam debelokožac. Ali mojoj deci i Emanueli to teško pada. Užasno pate. Vređaju ih i prete im na društvenim mrežama. Naravno, to je moja odgovornost. Napravio sam grešku 1977. godine, a moja porodica pola veka kasnije plaća cenu.”

Polanski optužuje medije da se prema njemu odnose “neverovatno nasilno”. “Zakače se za svaku lažnu optužbu, bez obzira koliko apsurdna bila, jer tako mogu ponovo da ‘iskopaju’ priču iz 1977. To je kao prokletstvo koje se stalno vraća, a ja ne mogu ništa da uradim.”

On tvrdi da je Samanta Gejmer više propatila zbog medija nego od bilo čega što joj je on uradio. “Ona i njena porodica su patile zbog onoga što sam ja uradio, ali pate i dalje nezavisno od mene. Ona već godinama traži da američke vlasti prekinu potragu za mnom. Tužilaštvu je pisala nekoliko puta kako bi objasnila koliku traumu joj donosi taj medijski cirkus. I niko to ne uzima u obzir”, rekao je Polanski.

1 KOMENTAR

Comments are closed.