Polaganje zakletve “ponosnog sina Delavera”, Trampovi poslednji sati u Beloj kući i 25.000 vojnika na ulicama Vašingtona: Amerika uoči Bajdenove inauguracije

0
(Beta/AP Photo/Susan Walsh, Pool)


Sjedinjene Američke Države sutra i formalno dobijaju novog predsednika. Izabrani predsednik Džo Bajden biće inaugurisan 20. januara i postati 46. predsednik SAD, što znači da i zvanično preuzima dužnost. Inauguracija je događaj kad izabrani američki predsednik i potpredsednik polažu zakletvu rečima: “Svečano se zaklinjem da ću verno služiti funkciji predsednika Sjedinjenih AmeričkihDržava i da ću najbolje što mogu očuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država”.

Istovremeno, postavlja se pitanja hoće li Donald Tramp, po isteku mandata, biti osuđen u Senatu po optužbi za podsticanje na pobunu zbog upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hil pre skoro dve nedelje.

Bajden je insistirao na polaganju zakletve na otvorenom, po tradiciji, ali će broj ljudi koji će prisustvovati inauguraciji biti značajno smanjen.

U emocionalnim oproštajnim izjavama pred odlazak iz države Delaver za Vašington na svoju inauguraciju Bajden je obećao da će “uvek biti ponosan sin države Delaver”.

Tokom današnjeg govora u Centru Nacionalne garde u Delaveru, koji nosi ime njegovog pokojnog sina Boa, Bajden je gutao knedle dok je govorio okupljenima.

“Kada umrem imaću Delaver napisan na mom srcu”, rekao je Bajden.

“Jako je lično to što naše sledeće putovanje u Vašington počinje ovde – na mestu koje definiše najbolje ono što mi jesmo kao Amerikanci”, dodao je izabrani predsednik SAD, pred oko 100 okupljenih ljudi, uključujući brojne izabrane zvaničnike Delavera i članove njegove porodice.

On će provesti noć u Bler hausu, zvaničnoj rezidenciji gostiju američkih predsednika koja se nalazi naspram Bele kuće, pre nego što pređe u Belu kuću sutra posle polaganja zakletve.

Izabrani predsednik planira da u svom obraćanju izloži “pozitivnu, optimističnu” viziju zemlje i “pokuša da okrene stranicu o podeli i mržnji u poslednje četiri godine”.

Bajdenova direktorka za komunikacije Kejt Bedingfild rekla je da će novi američki lider “postaviti put napred koji zaista poziva sve nas da radimo zajedno”.

Blumberg piše da je osoblje Bele kuće poslalo pozivnice za događaj, a gostima je poručeno da dođu između šest i sedam časova ujutru.

Na dan inauguracije, potpredsednik Majk Pens i njegova žena takođe će ustupiti mesto Kamali Haris i njenom mužu Dagu Emhofu.

Oni će se useliti u svoju zvaničnu rezidenciju iz 19. veka na posedu Mornaričke opservatorije, nekoliko kilometara od Bele kuće.

Vašington pod opsadom vojnika, bezbednost na najvišem nivou

Amerika se za inauguraciju sprema uz primenu opsežnih mera bezbednosti koje podrazumevaju i pripravnost pripadnika Nacionalne garde razmeštenih u prestonici Vašingtonu.

Centar Vašingtona pred sutrašnju Bajdenov inauguraciju izgleda kao tvrđava okružena bodljikavom žicom, koju čuva 25.000 pripadnika Nacionalne garde, što je u potpunosti drugačije od ranijih inauguracija, kada se na ulicama Vašingtona danima slavilo.

Tradicionalni balovi povodom inauguracije novog predsednika su otkazani zbog pandemije koronavirusa, a zbog opasnosti da se ne ponove demonstracije, poput protesta 6. januara, kada su demonstranti upali u zgradu Kongresa, zatvoren je park “Nešenel mol”.

Dva pripadnika Nacionalne garde neće obezbeđivati ceremoniju inauguracije, nakon što je uvedeno proveravanje da li pripadnici Garde imaju veze sa ekstremističkim grupama, preneo je CNN.

Nije potvrđeno da li su ta dva pripadnika Nacionalne garde povezana sa ekstremistima.

Kristofer Miler, vršilac dužnosti ministra odbrane, rekao je da, prema obaveštajnim informacijama, Bajdenovoj inauguraciji ništa ne preti “iznutra”.

Trampova oproštajna poruka

Tramp je poslao oproštajnu poruku poslednjeg dana svog mandata i naglasio je prvi predsednik u poslednjih nekolikodecenija koji nije započeo nove ratove.

U oproštajnoj poruci, koju će pročitati kasnije večeras, istako je da je okupio svet da se “suprotstavi Kini” kao nikada do sada, prenosi agencija Frans pres.

Tramp je ujedno pozvao Amerikance da se “mole” za uspeh Bajdenove administracije.

“Ove nedelje će početi sa radom nova administracija i mi se molimo da uspeju da se izbore da Amerika bude sigurna i prosperitetna – navodi se u saopštenju.

Tramp se takođe osvrnuo na nasilni upad u Kapitol, ali je ponovo odbio da prihvati odgovornost za podsticanje na nerede.

“Svi Amerikanci bili su zgroženi napadom na naš Kapitol. Političko nasilje je napad na sve što kao Amerikanci negujemo. To se nikada ne može tolerisati”, dodaje se u saopštenju.

Mekonel Tramp isprovocirao nerede kod Kongresa

Lider većine u američkom Senatu, republikanac Mič Mekonel, izjavio je danas u tom domu da je predsednik Tramp “isprovocirao” nerede u Kongresu 6. januara čime je eksplicitno za te događaje okrivio odlazećeg predsednika.

“Rulji su servirane laži. Isprovocirali su ih predsednik i drugi moćni ljudi”, rekao je Mekonel u svom prvom govoru od napada na zgradu Kongresa i nereda u kojima je nastradalo petoro ljudi.

“Isprovoirani su od strane predsednika i drugih moćnika. I pokušali su da iskoriste nasilje kako bi zaustavili prvi postupak savezne vlade koji im se nije svideo”, rekao je Mekonel.

Trampov poslednji dan na funkciji i prvi radni dan za senatore nakon odmora

Gornji dom Kongresa treba da sprovede sudjenje o opozivu Trampa i da potvrdi imenovane članove Bjdenovog kabineta, prenosi AP.

Demokrate i republikanci će zauzimati po 50 mesta u gornjem domu Kongresa, kada novi predsednik Bajden stupi na dužnost. Haris, kao potpredsednica, prema američkom Ustavu, tada ima odlučujući glas u tom telu.

Tri nova izabrana demokratska senatora treba da polože zakletvu sutra ubrzo posle Bajdenove inauguracije ispred Kapitola.

Predstavnički dom američkog Kongresa prošle nedelje je opozvao Trampa po drugi put. Senat tek treba da zakaže suđenje da bi utvrdio da li je Tramp kriv po optužbi za koju ga tereti donji dom Kongresa.

Da bi se Tramp proglasio krivim, potrebno je da se sedamnaest senatora iz redova republikanaca pridruže senatorma iz redova demokrata i glasaju za opoziv, što bi onemogućilo Trampovo kandidovanje za bilo koju javnu funkciju u budućnosti.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!