Pokušavala sam da zaključim u čemu je kvaka s popularnošću pesme “In corpore sano”: Ana Đurić Konstrakta u velikom intervjuu za Nedeljnik

0
Fotografija Nebojša Babić

Život nije počeo da se meri od Konstrakte, ali jeste počeo da se objašnjava, uveliko.

Pojava Ane Đurić Konstrakte obeležila je ovu godinu i možda označila veliku promenu u mejnstrimu ove zemlje. Ne samo onom muzičkom. Zato je i logično što je upravo ona junakinja letnjeg dvobroja Nedeljnika koji će mnogi nositi na more i putovanja.

U letnjem dvobroju Nedeljnika, čitajte intimnu, političku, pa i urbanističku i muzičku ispovest žene koja je obeležila 2022. u celom regionu.

Kako ti objašnjavaš da se u tebi ujedinilo mnogo toga posle pobede na srpskom izboru za Evrosong? Obožavaju te deca, s tobom razgovara patrijarh, opozicija tvoju pobedu vidi kao znak da ima šansu na izborima, urbani Beograd i Srbija misle da si ti znak da će se stvari menjati a istovremeno čelnici Granda te tretiraju kao veliku i značajnu pojavu… Da li si ti nakon evo nekoliko meseci od čitave gužve razmišljala otkud toliki plebiscit u obožavanju i podršci tebi i da svako vidi nešto što mu odgovara?

Da, najviše od svega fascinira, a i raduje, ta širina prepoznavanja. Pokušavala sam da zaključim u čemu je kvaka, ali priznajem da nemam odgovor.

Jasno je da je pesma slojevita, i da je tačno upakovana u koreografiju i kostim. To ostavlja prostor za viralnost, ali nije da objašnjava u potpunosti način na koji se “primila” u našim krajevima.

Možda je, delom, u pitanju fenomen „novog“, onog modernog novog. „Novo“ u kome neki prepoznaju potencijal za promenu i izlazak iz „krize“, pogotovu ako to novo nosi u sebi kritičku misao, a neki drugi su pak samo potrošači „novog“ u svetu u kome je „novo“ prihvaćeno kao nešto dobro i koji stimuliše potrebu za potrošnjom „novog“.

Ili, da ne filozofiram, možda je u pitanju nepretencioznost, možda je u pitanju to što smo mi bili jednostavno – mi.

CEO INTERVJU ČITAJTE U LETNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 28. JULA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

This image has an empty alt attribute; its file name is NEDELJNIK550_MAIL-1-773x1024.jpg

NAPOMENA: NAREDNI BROJ NEDELJNIKA IZLAZI 11. AVGUSTA