Pokušaj atentana na predsednika Kolumbije: “Pucano na njegov helikopter, vide se rupe od metaka”

0
Screenshot YouTube

(Beta-AFP) – Predsednik Kolumbije Ivan Duke objavio je da je ranije danas otvorena vatra na helikopter u kom se nalazio i osudio “pokušaj atentata”.

Napad je izveden u regionu Norte de Santander na severoistoku zemlje, opustošenom sukobima naoružanih grupa i trgovinom drogom.

“To je pokušaj atentata, na predsedničkoj letelici se vide rupe od metaka”, naveo je Duke u saopštenju i dodao da su njegova služba bezbednosti i čvrstina helikoptera sprečili “smrtni ishod”.

Dukeov kabinet je objavio slike više rupa od metaka na repu i glavnoj elisi helikoptera.

“Neće nas zastrašiti nasiljem ni terorizmom. Naša država je snažna i Kolumbija je dovoljno jaka da se suoči s ovakvim pretnjama”, navodi se u Dukeovom saopštenju.

U trenutku napada, s Dukeom su u helikopteru bili ministri odbrane i unutrašnjih poslova, kao i guverner Norte de Santandera.

Norte de Santander se nalazi na granici s Venecuelom i mesto je čestih sukoba vladinih snaga s gerilcima i kriminalnim grupama.

Ovo je prvi pokušaj ubistva šefa države u Kolumbiji od februara 2003, kada su gerilci iz Relovucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) pokušali da ubiju tadašnjeg predsednika Alvara Uribea, Dukeovog političkog mentora.

U eksploziji bombe postavljene u kuću u blizini aerodroma na koji je malo ranije sleteo predsednički avion u kome je bio Uribe, poginulo je 15 ljudi a 66 ih je povređeno.