POKS: “Da se formira radna grupa za izradu zakona o obaveznom vojnom roku…”

0
Foto: Logo

(Beta) – Član predsedništva Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Ljubinko Đurković rekao je danas da POKS zahteva od Skupštinskog odobra za bezbednost da po hitnom postupku formira radnu grupu za izradu zakona po kome bi vojni rok ponovo bio obavezan – ali i za žene.

“Tražimo da Skupštinski odbor za odbranu i bezbednost organizuje radnu grupu za izradu nacrta Zakona o vojnoj i materijalnoj obavezi. Predlažemo da u radnu grupu za izradu tog zakona pored narodnih poslanika, budu pozvani i predstavnici vanparlamentarnih stranaka koje to žele”, rekao je Đurković na konferenciji za novinare POKS-a.

On je naveo da su predstavnici tog pokreta spremni da odmah počnu sa radom u takvoj radnoj grupi.

“Predlažemo da se nakon izrade nacrta pokrene i javna rasprava, gde će se i nevladin sektor kao i šira javnost izjasniti o vraćanju vojnog roka. Kao i da se po okončanju javne rasprave zakon po hitnom postupku uputi u Skupštinu i da se potom narodni poslanici o njemu izjasne”, rekao je Đurković, a saopštio POKS.

Prema njegovim rečima, POKS bi u toj radnoj grupi tražio da regruti pored obaveznog roka od šest mesesci imaju i neka prava koja do sada nisu imali, kao što je radni staž tokom služenja vojnog roka ali i da vojnici koji odsluže vojni rok imaju pravo da se zaposle u državnoj administraciji, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama.

“Vojnici moraju imati pravo i na vojničku platu tokom služenja vojnog roka i to u iznosu minimalne zarade. Svi vojnici tokom služenja vonjog roka moraju imati i pravo na besplatno korišćenje javnog saobraćaja u svim gradovima i međugradskom saobraćaju, stav je naše stranke “, rekao je Đurković.