“Razgovori su bili korisni”: PSG i SzS na sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom

0
Foto: Tanjug

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn sastali su se u sedištu delegacije EU u Beogradu sa predstavnicima Pokreta slobodnih građana, a zatim su na sastanak sa njima ušli i predstavnici Saveza za Srbiju.

Sastanku je prisustvovao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari rekao je da je sastanak bio vrlo otvoren i konstruktivan.

“Oni su tu da provere situaciju na terenu, da se upoznaju sa političkim akterima i upućeni su u situaciju u Srbiji, posebno kada je reč o slobodi medija”, rekao je Albahari, a preneo N1.

Prema njegovim rečima, dolazak bivših evropskih parlamentaraca potvrđuje zainteresovanost Evropskog parlamenta da razmotri dalje korake kako bi se izbegla politička kriza u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o stavu PSG o bojkotu, a Albahari je rekao da im je pojasnio da je prerano za donošenje takve odluke, jer je preostalo da učestvuju na još dva sastanka vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN).

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je Fonetu da je delegacija Saveza za Srbiju, u čijem je sastavu bio, briselskim diplomatama predočila zahteve za slobodne i poštene izbore, kao i da ih je obavestila da je vlastima dat rok do 15. septembra za promene u RTS i REM, kako bi se došlo do minimuma uslova za fer izbore.

Lutovac je rekao da su Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu predali zahteve stručnog tima za slobodne i poštene izbore, koji sadrže 42 mere da bi se došlo do minimuma uslova.

“Ukoliko se ogluše o zahteve, mi ćemo stupiti u kampanju bojkota, jer je bojkot sredstvo da dođemo do onoga do čega ne možemo normalnim putem”, istakao je Lutovac i rekao da ne može govoriti o reakciji briselskih diplomata na njihove reči.

Predsednik DS je rekao da čak i kada bi se svi zahtevi ispunili, to ne bi bilo sve što je neophodno za normalan politički život u Srbiji.

“Ne bih ulazio u procenu kakav efekt će ovi razgovori imati, ali su korisni i za razliku od Srbije, gde je nemoguće čuti drugu stranu, u razgovoru sa Delegacijom EU je to moguće”, naveo je Lutovac.

Evropski parlamentarci su se ranije danas sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak su održali sastanke sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije.

Evropski parlamentarci su se ranije danas sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak su održali sastanke sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije.