Pokret 1 od 5 miliona: Siniša, ruke k sebi – što dalje od naših džepova

0
Beograd, 10.04.2020. -Ministar finansija Sinisa Mali govori na predstavljanju paketa ekonomskih mera za ublazavanje posledica korona virusa, danas u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – “Siniša, dalje ruke od naših džepova”, poruka je koju su aktivisti Pokreta “1 od 5 miliona” uputili danas ministru finansija Siniši Malom ispred Skupštine Srbije gde je počela sednica o republičkom budžetu za narednu godinu, saopšteno je iz tog pokreta.

Predstavnik Pokreta Martin Bežinarević, rekao je da je Siniša Mali “dokazani lopov” i da njegova ideja o tome kako treba trošiti narodne pare nije ništa drugo već još jedna pljačka, a usvajanje takvog budžeta je usvajanje još jedne godine ekonomskog propadanja.

Aktivisti “1 od 5 miliona” nosili su i transparente na kojima je pisalo koliko poslanici Srpske napredne stranke (SNS) koštaju Srbiju.

Oni su naveli da poslanici sada opet odlučuju o narodnim parama, a među najvećim, kako su rekli, trošadžijama je poslanica Biljana Pantić Pilja čiji je četvorogodišnji poslanički mandat Srbiju koštao preko 8 miliona dinara, dok je Vladimir Đukanović za isti period spiskao nešto manje novca – skoro 7 miliona dinara.

Bežinarević je podsetio i da su na današnji dan pre tačno dve godine krenuli protesti “1 od 5 miliona”, a da se prošle godine, blokadom Rektorata, Pokret izborio da se Siniša Mali i ozvaniči kao neko ko je ukrao tuđi naučni rad.

“Taj lopov, inače i zvanični računovođa Aleksandra Vučića, danas je predao svoju ideju o tome kako treba trošiti naš novac, a o tome treba da odluče ljudi sa sumnjivim biografijama koji većinom sede u parlamentu”, kazao je Bežinarević.

On je podsetio da je Mali rekao da će ovaj budžet povećati životni standard.

“Za naprednjake povećanje životnog standarda znači povećanje akciza, drakonsko oporezivanje frilensera, povećanje poreza na imovinu, izgradnja bolnice kojoj se deo zida raspao na dan otvaranja bolnice. Ako je to taj životni standard koji Mali nudi, ja ću samo da mu poručim: Siniša, molim te, nemoj da nam povećavaš životni standard”, kazao je Bežinarević.

On je podsetio i na to da je Siniša Mali napravio nezapamćeni deficit od 4 milijarde evra, da javni dug raste, te da su svi građani Srbije danas zaduženi skoro 27 milijardi evra.