Austrijsko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv pet lica u vezi sa „aferom Ibica“, koja je dovela do rušenja vlade kancelara Sebastijana Kurca.

Reč je o slučaju video snimaka od pre dve godine sa jedne večere na španskom ostrvu Ibica na kojima se vidi kako tadašnji vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Štrahe je zbog izbijanja te afere morao da podnese ostavku na mesto vicekancelara i sa svih političkih funkcija.

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju sada je pokrenulo istragu protiv tadašnjeg šefa poslaničkog kluba slobodaraca Johana Gudenusa, koji je prisustvovao toj večeri, ali i poslanika FPO Markusa Čanka.

Pošto je na snimku Štrahe imenovao više bogataša koji su navodno finansiralu stranku preko nekih udruženja bliskih FPO, a zaobilazeći na taj način revizorske vlasti, protiv Gudenusa i Čanka se vodi istraga zbog pronevere, navođenja na proneveru, kao i plaćanje političara sa ciljem lobiranja u njihovu korist.

Čanak, koji je bio aktivan u više udruženja bliskih FPO, osumnjičen je da je doprineo proneveri.

Kada je reč o osobama koje stoje iza neovlašćenog snimanja razgovora, tužilaštvo vodi istragu protiv tri lica, među kojima su austrijski detektiv Julijan H, koji je osumnjičen za planiranje i realizaciju, kao i jedan državljanina Austrije bosanskog porekla, koji živi u Salcburgu, kao i jednog državljanina BiH, preneo je B92.

Njima se, kako tvrdi bečki nedeljnik „Profil“, prebacuje zloupotreba neovlašćeno snimanog materijala i falsifikovanje dokumenata.

Bečki advokat Ramin M, koji je navodno dao nalog za akciju „Ibica“, ne pominje se kao osumnjičeni, ali je i njegova uloga predmet istrage.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.