Pokrenuta inicijativa da Handke dobije ulicu u Srebrenici

0

Predstavnici Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske podneli su predlog Skupštini opštine Srebrenica da Ulica maršala Tita bude nazvana po kontroverznom nobelovcu, književniku Peteru Handkeu.

Predsednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da je “apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita”.

On je naveo da u “Istočnoj alternativi” smatraju da je “nedopustivo da nijedna ulica u ovom mestu ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih istorijskih ličnosti, književnika, naučnika, prosvetitelja i junaka ili po značajnim događajima umesto što nose nazive iz propalog, zabludnog perioda takozvanog bratstva i jedinstva”.

Podsetimo, Peter Handke je poznat po podržavanju režima Slobodana Miloševića i negiranju genocida. Zbog njega su organizovani i protesti u Stokholmu kada je primao Nobelovu nagradu, a Kanton Sarajevo i Kosovo proglasili personom non grata.

Posetio je Republiku Srpsku 7. maja kada su mu vlasti RS uručili orden koji je ranije dodeljen osuđenim ratnim zločincima.