Pojedini sladoledi u Srbiji se povlače iz prodaje zbog povećanog nivoa etil-oksida: Isti slučaj prethodno u Hrvatskoj i BiH, nedozvoljni nivoi najpre detektovani u Španiji…

0
Ilustracija. Foto: Profimedia

Sa srpskog tržišta povlače se sladoledi sa povećanim nivoom etil-oksida, koji su uvezeni iz zemalja Evropske unije, saopštili su iz Upravi za veterinu, a prenosi RTS.

Same kompanije su, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, već dobrovoljno počele sa povlačenjem spornih proizvoda.

Reč je o sladoledu “em end em” (M&M), “snikers” (Snickers) i “tviks” (Twix), koji su uvezeni iz zemalja članica Evropske unije, a uvoznik za Srbiju je kompanija “Mars Balkan Ist Nami”.

U Upravi za veterinu navode da je 2. avgusta, u 17.38, od Sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kao dodatnu informaciju, dobilo obaveštenje da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator “lygome FM 4600/Box25/STD/E800” – etil-oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497.

U Upravi za veterinu kažu da sprovode zakonske mere u vezi sa povlačenjem proizvoda sa tržišta i zabrane uvoza spornih proizvoda, do okončanja istrage.

Isti sladoledi su prethodnih dana povučeni iz prodaje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.