Pojavilo se 12 novih slučajeva u gradu, testirano tri miliona ljudi: Prve lokalne transmisije koronavirusa u Kini nakon dva meseca

0
Foto. Profimedia

(Beta) – Vlasti u istočnom kineskom lučkom gradu Ćingdao saopštile su danas da su završile sa testiranjem više od tri miliona ljudi na koronavirus nakon prvog lokalnog izbijanja virusa u zemlji.

Gradske zdravstvene vlasti su saopštile da nije bilo pozitivnih slučajeva među do sada dobijenih preko 1,1 milion rezultata. Gradske vlasti su navele da imaju ukupno 12 zaraženih, šest sa simptomima i šest bez simptoma pošto je novo izbijanje epidemije zabeleženo tokom vikenda u bolnici.

Prema današnjim podacima Nacionalne zdravstvene komisije, u poslednja 24 časa registrovano je 30 novozaraženih od kojih je 13 slučajeva sa simptomima i 17 asimpomatičnih slučajeva. Ukupan broj slučajeva lokalnog prenosa, sa simptomima i bez njih, jeste 11, dok su ostali navedeni kao uvezeni.

Kina ima ukupno 4.634 preminula od koronavirusa i 85.591 zaraženog. Nema podataka o asimptomatičnim slučajevima za koje se veruje da ih je na hiljade.

Vlasti Ćingdaoa planiraju da do kraja nedelje testiraju svih devet miliona stanovnika poput sličnih kampanja u drugim gradovima u kojima su otkrivana lokalna žarišta.

Ćingdao je velika trgovačka luka i industrijski centar poznat po elektronici i po najpoznatijoj pivari u zemlji, kao i sedište severne flote kineske mornarice.