Pojačan nadzor zbog koronavirusa u narednom periodu će biti u javnom prevozu, tržnim centrima i megamarketima, najavio je pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

„Insistiraćemo na pojačanom nadzoru – broj jedan će biti javni saobraćaj, jer je epidemijska situacija pogoršana, a najlakše je zaraziti se u prevozu. Kontrolisaćemo i ugostiteljske objekte. Mislim da ćemo akcenat ponovo staviti i na tržne centre i megamarkete jer očigledno tu veliki broj zaposlenih nije poštovao svoje obaveze, ne samo građani i korona redari“, navodi Stamenković.

Očekujem, kaže gost RTS, da lokalne samouprave i komunalna inspekcija i milicija daju svoj doprinos u svemu ovome.

Navodi da je inspekcija kontrolisala poštovanje mera tokom jula i avgusta i da se broj prekršajnih naloga kreće oko 300.

„Nepravilnosti koje su inspektori konstatovali na terenu odnose se na zaposlene koji ne nose zaštitne maske, korona redare koji nisu radili svoj posao baš na pravi način, zato je i povećan broj kaznenih mera u tržnim centrima“, navodi.

Objašnjava da je ugostiteljstvo prvo na lestvici kažnjavanja zbog, kako kaže, očiglednog kršenja mera – nepoštovanja distance.

Objašnjava da će osim klasičnog povećanja inspekcijskog nadzora, pokušati da i na drugi način mobiliše inspektore.

„Očekujem narednih dana sastanak radne grupe u susret događaja počev od septembra, govorim zbog početka školske godine i građana koji se vraćaju sa godišnjih odmora. Tako da, u odnosu na ono što budemo prepoznali kao rizike, nakon sastanka pripremićemo određene instrukcije“, navodi Stamenković i podvlači da je ipak lična odgovornost broj jedan.

Lična odgovornost na prvom mestu

„Građani naravno imaju mogućnost da biraju da li će svoje zdravlje ugroziti na ovaj ili onaj način odnosno zaštititi ga, a broj jedan je vakcinacija. Poštovanje protivepidemijskih mera i kontrola jeste da kažem druga karika u tom lancu čuvanja i očuvanja kompletnog javnog zdravlja, ali lična odgovornost građana je broj jedan u borbi protiv kovida 19“, ističe Stamenković.

Dodaje da su protivepidemijske mere i dalje na snazi i da su kazne ostale nepromenjene.

„Kazne su kao i što su ranije bile – 300.000 dinara za pravna lica, 150.000 za preduzetnike, 50.000 dinara za odgovorno lice, 30.000 za korona redare i 5.000 za građane koji ne poštuju propisane mere lične zaštite“, zaključio je gost RTS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.