Pogoršanje epidemiološke situacije u Španiji, nastaju nova žarišta: “Madrid je radioaktivna virusna bomba…”

0
(AP Photo/Paul White)

Otkako je prvi talas epidemije koronavirusa u velikoj meri stavila pod kontrolu strogim merama karantina, Španija se suočila sa velikim porastom broja zaraženih tokom leta, usled ublažavanja mera i masovnog testiranja, prenosi Blic.

Od sredine avgusta dnevni porast broja obolelih od COVID-19 u Španiji iznosio je skoro 10.000 novozaraženih, što je najviše još od vrhunca epidemije krajem marta. Ova brojka se tokom prošle nedelje spustila na oko 9.000, pa zatim i na oko 8.000 zaraženih koliko iznosi proteklih dana.

Dnevni porast broja smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 se u poslednje povećao se do nivoa kakvav je zabeležen u junu, ali je i dalje znatno ispod rekordnih 900 preminulih u danu, koji je u Španiji potvrđen u martu.

Madrid je i dalje najteže pogođen region zemlje i čini više od trećine slučajeva dijagnostikovanih tokom poslednja 24 sata i sličan procenat od 99.621 prijavljenog slučaja u protekle dve nedelje.

U sredu je predsednik susedne regije Кastilja La Manča tvrdio da je 80 odsto slučajeva koje su dobili došlo od “radioaktivne virusne bombe koja je postavljena u Madridu“.

Porast, broja slučajeva zabrinuo je mnoge u nekada najvećem evropskom žarištu, kao i u susednim zemljama, pa se pretpostavljalo da će vlada morati da reaguje setom novih mera, pa čak i karantina.

Međutim, iako nove mere jesu donete, pre svega jedan od najoštrijih evropskih propisa koji se tiče nošenja maski (obavezne su čak i za đake sve vreme tokom nastave), zvaničnici tvrde da novog karantina neće biti.

Španski ministar zdravlja rekao je da situacija nije “ni izbliza toliko ozbiljna kao što je bila upre šest meseci”.

“Primećujemo porast slučajeva, ali nema poređenja sa onim što smo videli u martu. Sistem nije preopterećen. Morali smo da preduzmemo konkretne mere i to smo i učinili. Ako budemo postupali kako treba, ako budemo sledili preporuke stručnjaka, karantin neće biti potreban”, rekao je Ilja.

On je takođe odbio pozive da se Madrid izoluje od okolnih regiona kako bi se ograničilo širenje virusa izvan glavnog grada.

“Da budem potpuno jasan i iskren, zaključavanje oboda Madrida se neće dogoditi”, tvrdi Ilja.

Kašnjenja u prijemu i obradi informacija iz 17 španskih autonomnih regija znače da ponekad dolazi do zaostajanja u ažuriranju podataka. Iako je ministarstvo zdravlja u sredu saopštilo da je prijavljen 8.581 novi slučaj, saopštilo je da je u prethodna 24 sata dijagnostikovano samo 3.663 novih slučajeva.