(Beta) – Epidemiološka situacija u Srbiji je „nesigurna“ i takva će i biti dok se ne dođe do broja od 25 kovid-pozitivnih na 10.000 testiranih, kazao je epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 Branislav Tiodorović.

„Pogledajmo šta se radi na splavovima u Beogradu, na pojedinim skupovima… Svi treba da nose maske. Ima se utisak da je malo opala pažnja prema nošenju maski u zatvorenom prostoru, a treba biti svestan da manje poštovanje preventivnih mera može značiti povećanje broja obolelih za dve nedelje“, rekao je Tiodorović.

On je za TV Prva izjavio da sve države u okruženju imaju daleko lošije epidemiološke rezultate, zbog čega građani koji se vraćaju sa odmora trebaju da budu pažljivi, s obzirom na to da i oni mogu značiti povećanje broja obolelih.

Ipak, Tiodorović je naveo da u Hrvatskoj školska godina počinje naredne nedelje i da tamo deca do četvrtog razreda osnovne škole neće obavezno nositi maske.

„Deca su izuzetno retko prenosioci infekcije, treba malo realno da posmatramo podatke“, kazao je Tiodorović i dodao da su najrizičnije populacije i dalje stariji, hronični bolesnici i građani koji imaju pad imuniteta.

Naveo je i da je vakcinacija protiv sezonskog gripa u periodu pandemije važna, kako ne bi došlo do mešanja dva virusa.

„Pozivamo da vakcinacija počne što pre, čime bi zaštitili najrizičnije populacije“, kazao je epidemiolog.

(Beta)

Komentar(1)

  1. branislav
    8. септембар 2020. 06:22

    U iščekivanju štampanih eura bilo bi glupo da zemlje članice koje nas okružuju imaju pad obolelih. Podvesti još ponekog je držanje distance u rijalitiu koji medijske kuće eksploatišu kao spas od propadanja u haosu informacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.