(FOTO) Pogledajte rešenja testa iz matematike

0
Foto: Tanjug

Mali maturanti danas su polagali rezervnu verziju testa iz matematike koji je odložen u utorak za četvrtak, danas, pošto je prvobitna verzija testa procurila u javnost putem društvenih mreža.

Test je počeo u 9 časova i završen je u 11 časova, a osmaci su na testu imali 20 zadataka.

U nastavku slede rešenja testa.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su I. S. (1977) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On se sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike, zvanično je saopšteno iz MUP-a.

Nakon toga on je, sumnja se, otišao u toalet gde je test uslikao telefonom, a potom je taj primerak bacio u ve-ce šolju i uništio ga.

Osumnjičeni je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu, kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Takođe, sumnja se da je uz pomoć sina I. S. rešeni test iz matematike došao do njegovih drugara i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć aplikacije „Vajber“, delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

Osumnjičenom I. S. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Revoltirani odlaganjem testa i time što je dospeo u javnost noć pred polaganje, osmaci su prethodna dva dana protestovali ispred Ministarstva prosvete i centralnim beogradskim ulicama sa zahtevima za smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića i poništenjem ovogodišnjeg završnog ispita.