Poginulo dete, lažna vest o smrti Sirijca, sukobi izbeglica i policije: Dramatično u Grčkoj zbog migrantske krize

0
Foto Profimedia

U Grčkoj je danas pravi haos nakon što je veliki broj migranata nagrnuo iz Turske koja je otvorila svoje granice ka EU. Prijavljeni su sukobi na granici gde migranti pokušavaju na sve načine da uđu u Grčku. Najdramatičnije je na ostrvu Lezbos, gde se prevrnuo jedan čamac pun migranata, usled čega je poginulo jedno dete, a došlo je i do okršaja meštana i migranata, piše Blic.

Jedno dete se utopilo, a 47 migranata je spaseno nakon što se njihov čamac prevrnuo nedaleko od grčkog ostrva Lezbos, saopštila je danas grčka obalska straža.

Rojters navodi da je najmanje 1.000 migranata stiglo do grčkih ostrva u istočnom delu Egejskog mora od nedelje ujutro.

Na granici kod reke Marice došlo je do žestokih sukoba migranata i vojske koja pokušava da ih spreči da uđu u zemlju.

Grči mediji prepuni su vesti i snimaka na kojima se vidi masovno “provaljivanje” migranata na terotoriju Grčke, a samim tim i EU. U tim pokušajima neretko dolazi i do sukoba sa grčkom policijom, a danas se pojavila vest da je grčka policija upucala jednog Sirijca, koji je kasnije preminuo, prenosi B92.

Međutim, grčki zvaničnici su za list “Katimerini” izjavili da je reč o lažnoj vesti i da bi svi mediji trebalo da odgovornije obaveštavaju javnost o tome šta se dešava na granici s turskom.

Vest je prvobitno objavio Rojters, pozivajući se na svoje izvore.

Povodom sve komplikovanije situacije na granici, grčka vojska je saopštila da će u oblasti duž reke Evros (reka Marica) koristiti pravu municiju.

Nemački list “Velt” imao je uvid u interni izveštaj Fronteksa o situaciji na grčko-turskoj granici, u kome se navodi da se očekuje pogoršavanje situacije.

Fronteks očekuje da će se situacija posebno pogoršati zbog “masovnog priliva migranata”. “Biće teško da se zaustavi masovan priliv ljudi koji su krenuli na put”, piše u izveštaju Fronteksa.

Očekuje se da će se pritisak na spoljne granice EU intenzivirati čak iako turske vlasti ponovo zaustave kretanje migranata.

Kako se navodi, izveštaj je napisan tokom vikenda nakon što je Turska prošle nedelje prestala da sprečava izbeglice da krenu kopnenim ili vodenim putem do Grčke.

Priliv migranata takođe je praćen brzim širenjem informacija na društvenim mrežama, prenosi Katimerini.

Grčka je u nedelju zatražila dodatnu pomoć Fronteksa nakon čega je evropska agencija uputila pojačanje na grčko-tursku granicu.