“Podržavam vraćanje obaveznog vojnog roka, konačna odluka do oktobra…”

2
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/EV)

(Beta) – Ministar odbrane Nebojša Stefanović ponovio je danas da podržava vraćanje obaveznog služenja vojnog roka i ocenio da bi konačnu odluku o tom pitanju trebalo doneti najkasnije do oktobra. 

On je u Nišu, gde je prisustvovao primopredaji borbenih oklopnih vozila iz ruske donacije, rekao da je “dosta toga” već urađeno u vezi sa mogućim vraćanjem obaveznog vojnog roka, “počev od različitih analiza do rasprave koja se uveliko vodi u najširoj javnosti”.

“To je složena tema u kojoj imate mnogo faktora na koje treba obratiti pažnju, od toga kakvi su naši kapaciteti za obuku, u kakvom su stanju kasarne u kojima bismo sprovodili obuku, koliko to košta, do toga kakve su potrebe vojske i šta je to što smo kao zemlja za ovih desetak godina izgubili, a izgubili smo puno”, ocenio je Stefanović a prenelo Ministarstvo odbrane.

Naveo je da je jedno od pitanja i sam model služenja vojnog roka. 

“Služenje vojske neće biti da vi odete tamo da budete čistači kruga kasarne, naravno da ćete održavati higijenu, ali će ključna stvar dolaska u vojsku biti da naučite vojničke veštine”, rekao je ministar.

Dodao je da bi konačnu odluku trebalo doneti “najdalje do septembra ili oktobra” zbog dinamike i procesa donošenja određenih zakona u Skupštini Srbije ali i zbog neophodnih priprema poput budžetiranja takve vrste služenja vojnog roka.

2 KOMENTARA

  1. Ако већ подржаваш обавезно служење војног рока, онда сигурно подржаваш и признавање тог проведеног времена под обавезним служењем у радни стаж ? Како за оне који су одслужили, тако и за оне који ће служити. Сви смо ваљда једнаки, зар не ? Не намераваш ваљда некоме да наредиш да проведе својих, небитно колико месеци живота негде, а да му то не признаш ? Да обавестим госн’ министра, комунизам је пропао одавно.

Comments are closed.