“Podržavam potpuno zatvaranje. Nadam se da će mere što pre biti odobrene…”

0
screenshot/n1

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler kaže da podržava predlog medicinskog dela Kriznog štaba o potpunom zatvaranju i da se nada da će taj predlog biti usvojen.

“Slažem se i podržavam sve mere koje predlaže medicinski deo Kriznog štaba. Nadam se da će ih na sledećoj sednici usvojiti ekonomski ili nemedicinski deo Kriznog štaba. Ostaje da vidimo da li će da pobede pare ili život”, rekao je Šekler za TV K1, a prenosi RTS.

Kao primer je naveo Izrael koji je bio zaključan dok se sprovodila imunizacija, kako bi se sprečili kontakti i kako ne bi propala masovna vakcinacija.

Navodi da je u toj zemlji broj novozaraženih na dnevnom nivou počeo da se smanjuje kada su vakcinisali 40 odsto stanovništva.

Podseća da je Srbija sa obe doze vakcinisala oko pola miliona građana, što je oko deset odsto od predviđenih za vakcinaciju, a da je potrebno da se vakciniše polovina.

Upitan da li treba proveravati nivo antitela nakon vakcinacije, Šekler je rekao da je to “suludo”. Napominje da je za zaštitu potrebno da prođe minimum dve do tri nedelje od druge doze.

“Što duže vremena prođe od druge doze vi ste sve zaštićeniji”, rekao je Šekler i dodao da i nakon vakcinacije mora da se nosi maska, održava distanca, izbegava gužva.

“Vaša zaštita deluje do određene količine virusa. Ako ste vakcinisani i mislite da možete da sedite pored čoveka na respiratoru – varate se. Tako rizikujete da vaš imuni sistem ne može da odgovori na tu količinu virusa koje primi odjednom”, rekao je Šekler.