Podrška za Bibija: Tramp diskutovao sa Netanjahuom o zajedničkom odbrambenom paktu

0
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je razgovarao telefonom sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom o mogućem zajedničkom odbrambenom paktu dve zemlje i izrazio nadu da će se ti razgovori nastaviti posle izbora u Izraelu 17. septembra.

Tramp je na Tviteru objavio da će se on i Netanjahu sastati krajem ovog meseca u Ujedinjenim nacijama i da bi tada mogli o tome dalje da diskutuju kako bi se, kako je naveo, “dalje učvrstilo veliko savezništvo između dve zemlje”. 

Izraelski list Harec objavio je početkom septembra da Netanjahu i Tramp razgovaraju o takvom gestu pre izbora u Izraelu, kako bi bili povećani izgledi za Netanjahuovu pobedu. Navodno je razmatrana opcija da Tramp obeća da će SAD braniti jevrejsku državu od svake potencijalne pretnje ili da se objavi zajednička deklaracija da oba lidera teže pomenutom sporazumu dve zemlje, na osnovu kojeg će se svaka strana obavezati da pomogne drugoj u slučaju vojnog sukoba.

Međutim, ono što je Tramp objavio na Tviteru je samo uopšteno izražavanje namere da se nastavi diskusija o tome, javljaju izraelski mediji i dodaju da bi pregovori o paktu mogli potrajati mesecima. Dve vojske već blisko sarađuju, dele obaveštajne podatke, izvode zajedničke vežbe, između ostalog. Pakt bi produbio obaveze svake strane, a možda bi bilo i nekih novih.  

Ranije je bilo nezamislivo da se predsednik SAD meša u izraelske izbore, a pre izbora u aprilu Tramp je priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, što je bila seizmička promena u američkoj bliskostičnoj politici.

Dan pre izbora, Trampova administracija je iransku islamsku Revolucionarnu gardu proglasila terorističkom, što je bila još jedna pobeda za Netanjahua. On je u ovoj izbornoj kampanji, kao i pre aprilskih izbora posle kojih mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju, nastojao da istakne svoje diplomatske uspehe i veze sa svetskim liderima. 

Netanjahu se u četvrtak sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju da diskutuje o vojnoj saradnji i izraelskim naporima da se Iran ne učvrsti vojno u susednoj Siriji. Pre toga je putovao u London da bi pola sata razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom. 

Njih dvojica su diskutovali o Iranu i izraelsko-palestinskom sukobu.