Podnete prijave za privredni prestup zbog nesreće u rudniku Soko

0
(BETAPHOTO/MRE SRBIJE/NIKOLA MLADENOVIC)

(Beta) – Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je danas da je, pored krivične prijave protiv 14 lica za koja se smatra da su odgovorna za nesreću u rudniku “Soko”, podnelo i dve prijave za privredni prestup.

Prijave su podnete protiv JP PEU “Resavica” i odgovornih lica u tom preduzeću, kao i protiv privrednog društva za proizvodnju, inženjering, projektovanje i marketing “Teragold & CO” Beograd i odgovornog lica u toj kompaniji, saopštilo je ministarstvo.

Krivične prijave su podnete Višem javnom tužilaštvu u Nišu, a dve prijave za privredni prestup podnete su Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu zbog odgovornosti za nesreću u rudniku “Soko”, kod Sokobanje, kada je u aprilu ove godine osam rudara poginulo, a njih 20 povredjeno.

Postupajuća rudarska inspektorka Ministarstva rudarstva podnela je prijavu za privredni prestup protiv JP PEU “Resavica” zbog toga što je to JP izvodilo rudarske radove na eksploataciji uglja bez pribavljenog rešenja o odobrenju koje izdaje ministarstvo.

Protiv kompanije “Teragold & CO” Beograd prijava je podneta zbog toga što je sačinila konačni izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli rudarskog projekta koji nije izražen u skladu sa prethodno odobrenom dokumentacijom koja je propisana zakonom.

Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu predat je i zapisnik inspektorke, brojni dokazi, kao i druga dokumentacija kojom Ministarstvo raspolaže u vezi sa rešenjima o odobrenju za izvodjenje rudarskih radova.

Ministarstvo rudarstva i energetike je 13. avgusta podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba za koje je ocenjeno da su “odgovorna za izvodjenje radova na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku ‘Soko'”.