“Podvaljeno mi je, tražim zaštitu od države”: Savetnica u ambasadi Crne Gore u Ankari posle prepiske na Fejsbuku

2
Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova vaga na koji će način sankcionisati predstavnicu Ambasade Crne Gore u Turskoj Mirnu Nikčević zbog govora mržnje prema vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske koji je iznela na društenoj mreži Fejsbuk, javile su podgoričke “Vijesti“.

Iz Ministarstva su, kako pišu “Vijesti”, potvrdili da je protiv Nikčević pokrenut disciplinski postupak.

Prema Zakonu o spoljnim poslovima, među težim povredama službene dužnosti spada nedolično ili uvredljivo ponašanje prema građanima. To znači da bi prva savetnica ambasadora Branka Milića, shodno članu 113 koji određuje disciplinske mere, mogla da ostane i bez posla.

Nikčevićeva je, međutim, za “Vijesti” kazala da joj je “podvaljeno”, da prijateljicu poznaje 20 godina, da je prepiska interna da od države očekuje da je zaštiti.

“Podvaljeno mi je i smatram da država treba da me zaštiti od pretnji koje primam svakodnevno od neprijatelja crnogorskih nacionalnih interesa, prozapadnog, evroatlanskog usmerenja, multikulturnih vrednosti, državne nezavisnosti i suverenosti. Izvinjavam se svima čija su, nacionalna i, eventualno, građanska osećanja povređena zbog obelodanjivanja ove privatne prepiske koja nije trebalo da ima javni karakter i prihvatam svaku posledicu koja može da nastane iz nasilja nad mojom porodicom (koje svakodnevno trpim). Sve što se ovih dana izgovorilo iz procrnogorskog korpusa, a što je dalo i zeru povoda, bilo je zloupotrijebljeno… No, insistiram na ličnom stavu koji je shvaćen i interpretiran u najprizemnijem, najsirovijem smislu”, stoji u odgovoru.

Nikčević je dodala i da ima pravo na iznošenje mišljenja na društvenim mrežama i da se lični stavovi zaposlenih izneseni u privatnoj i neformalnoj komunikaciji ne mogu identifikovati ili poistovećivati sa zvaničnom politikom Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore se odmah ogradilo od njenih stavova i poručilo da će preduzeti potrebne mere kako bi se sprečilo slično ponašanje diplomata i drugih zaposlenih.

Zakonom o spoljnim poslovima u Crnoj Gori propisano je da povrede službene dužnosti mogu biti lakše i teže, a među težima spada nedolično ili uvredljivo ponašanje prema građanima ili saradnicima.

Članom 113, koji se tiče disciplinskih mera, propisano je da se zbog teže povrede mogu izreći novčana kazna od 20 do 30 odsto zarade isplaćene za mesec u kojem je novčana kazna izrečena u trajanju do šest meseci, zabrana upućivanja na rad u diplomatsko-konzularno predstavništvo na period do dve godine, zabrana napredovanja do dve godine ili prestanak radnog odnosa.

Zaposleni protiv koga je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti, stoji u Zakonu, može da se udalji sa rada do pravnosnažnog okončanja postupka, ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu MVP ili DKP ili ometalo vođenje disciplinskog postupka.

Podsetimo, prva savetnica u ambasadi Crne Gore u Ankari Mirna Nikčević se na Fejsbuku uključila u diskusiju prijateljice, koja je objavila fotografije sa Trojičindanskog sabora koji je 15. juna održan ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici i prijateljima poželela mir i ljubav.

Prijateljica je podsetila na dane kada su, kako je navela, išle zajedno u manastir Dajbabe, nakon čega je usledio opširniji odgovor Nikčević.

“Što se tiče Dajbaba, išla sam tamo da se zaj****am sa popovima mrznim… Odluči se, ili si za tekovine liberala ili koljača primitivnih”, navodi se, pored ostalog, u komentaru Nikčević.

Ona je potom dodala da bi “zapalila Sram i sva gove*a tamo”.

2 KOMENTARA

  • U Crnoj Gori su živeli većincki Srbi do dekreta Milovana Đilasa iz 1945 kada je nastala nova crnogorska nacija.
   Moji preci su pravili i krvlju branili svetinje u Crnoj Gori.
   Pripadnici dinastije Njegoš su takođe vernici SPC i podržavaju SPC
   Otkud tebi i ex-komunističkim funkcionerima pravo da OTIMATE?

   Još nemate ni stida ni obraza pa tvrdite da je SPC nešto oteo!!!

   A za to što podržavaš ovu budalu koja je, makar i privatno izjavila takvu gadost, neka ti je na čast, koju kao i svi Milogorci nemaš!!!

Comments are closed.