Podignuta treća optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

0
Foto: Profimedia

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je novu optužnicu protiv osumnjičenih za pomaganje u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića, potvrdili su advokati odbrane za KoSSev.

Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku još 25. septembra da predmet ubistva Olivera Ivanovića vrati na početak, na osnovu žalbi odbrane optuženih, prenosi N1.

Optužnica je vraćena Specijalnom tužilaštvu na uređenje – “odnosno treba da se utvrdi vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela i potvrdi da li ima osnovanje sumnje da su lica kojima se stavljaju na teret krivična dela zaista to i učinila”, potvrdila je tada advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović.

Međutim, kako su danas izjavili za KoSSev advokati Faruk Korenica i Mahmut Haljimi, Specijalno tužilaštvo podiglo je novu optužnicu.

Faruk Korenica, advokat optuženog Nedeljka Spasojevića, kaže da za sada nije imao uvid u novu optužnicu, ali i da je dobio informaciju da je ona podignuta, te da će mu biti dostavljena danas kasnije.

Tvrdi da je razočaran kosovskim pravosuđem zbog toga što je ovo treća podignuta optužnica za jedan slučaj – “što je presedan”.

“Ja 50 godina radim ovaj posao, ali nikada se ovako nešto nije dogodilo”, kaže on.

Iako nije imao uvid u optužnicu smatra da tužalac nije uspeo da otkloni nedostatke na koje je ukazao Apelacioni sud.

“Na osnovu spisa kojima ja raspolažem, ja sam apsolutno siguran da tužilac nije u stanju da odredi bilo šta bliže kako je naredio Apelacioni sud. Ali moramo da čekamo da dobijem primerak da vidimo da li je to onako kako ja kažem ili je u pitanju nešto novo što mi do sada nismo znali”, dodao je Korenica.

Advokat optuženog Marka Rošića, Mahmut Haljimi, takođe je za koSSev potvrdio da je podinuta nova optužnica, ali i da mu za sada nije još uvek dostavljena.

Kako je advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović, izjavila nakon odluke Apelacionog suda o vraćanju optužnice, prema obrazloženju ovog suda, optužnica je kontradiktorna i nije u skladu sa postojećim dokazima, te nije moguće postupiti po optužnici s obzirom na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela organizovani kriminal, teško ubistvo, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva.

“S obzirom na to da jedno delo isključuje drugo te da nije moguće da se postupa po ovakvoj optužnici, nju je potrebno urediti, a na to smo mi ukazivali u toku dosadašnjeg postupka”, dodala je tada advokatica Silvane Arsović.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu. Do sada je održano samo jedno pripremno ročište 11. februara, nakon što je prvo zakazano 30. decembra odloženo, jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža, koji je u međuvremenu penzionisan, dostavio novu, izmenjenu optužnicu.

Ova optužnica niije bila prevedena na srpski, dok je zatim odbrana zatražila prevod na maternjem jeziku optuženih. Drugo pripremno ročište osumnjičenima za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, koje je trebalo da se održi 16. marta, međutim, odloženo je zbog pandemije koronavirusa.

U procesu koji se vodi pred kosovskim Specijalnim sudom, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500