Osnovno tužilaštvo u Nikšiću podiglo je optužnicu protiv devet sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog krivičnog dela „nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“ za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić, kazao je danas novinarima da je tužilaštvo „podnelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke“.

Naveo je da su oni 12. maja u Nikšiću „postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta – litiju ulicama grada“.
Episkop Joanikije i drugi sveštenici su prošle noći pušteni iz pritvora gde su bili 72 sata zbog organizovanja litije, uprkos zabrani javnih skupova.

Po rečima tužioca, odluka o zadržavanju sveštenika je bila doneta zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti krivično delo koje im se stavlja na teret, jer su i ranije organizovali litije.

Šekarić je dodao da je prema sveštenicima primenjivan zakon kao prema svim ostalim građanima.

U Nikšiću se 20 godina održavaju molitvene šetnje povodom slave Svetog Vasilija Ostroškog, ali Eparhija budimljansko-nikšićka 12. maja ove godine nije policiji najavila taj skup. Tada su se ispred crkve okupile hiljade ljudi, a sveštenici su predvodili litiju.

Objašnjavajući to, Joanikije je kazao da „sveštenstvo nije smelo da povredi narod i njegova osećanja kada su videli koliko ih se skupilo“ i ocenio da su „nastali probemi kada se vlast umešala“.

Privođenje sveštenika izazvalo je proteste širom Crne Gore i sukobe s policijom u sredu uveče u Nikšiću i Pljevljima, gde je povređeno 26 policajaca i privedeno više od 50 građana.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.