Nastavak tenzija u Podgorici: Sastanak Amfilohija i Markovića, izgleda, bez dogovora

0
Tanjug/AP

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije napustio je zgradu Vlade gde je razgovarao sa premijerom Duškom Markovićem, prenele su “Vijesti“.

On je nakon razgovora sa premijerom kazao da je Markovića zamolio da se rasprava i glasanje o Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti odloži za nakon Božića, kao i da očekuje da premijer pozove policiju da puste okupljene vernike da “siđu do Nemanjinog grada.”

Amfilohije je nakon razgovora sa Markovićem došao kod okupljenih građana i sveštensta na mostu Blaža Jovanovića, kojima je preneo šta je razgovarao sa predsednikom Vlade.

Do sastanka Amfilohija i Markovića došlo je nakon tenzija koje prate raspravu o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti.

Premijer Marković kazao je nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem da je taj susret susret je potvrda da Vlada želi dijalog o suštinskim i ključnim problemima. 
“Ovaj sastanak je i potvrda potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju o ovom pitanju.”
Dijalog je, kako je kazao, trajao više od dva sata, te da je dao garancije i uverenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti ugrožava položaj ni status jednog sveštenika.
“Ukazao sam da je Vlada bila veoma trpeljiva kada se kršio zakon i rekao mi je da njegovi sveštenici nijesu za to imali njegov blagoslov”, dodao je Marković.

Kazao je da je mitropolit Amfilohije tražio da se povuče zakon zbog nepoverenja i straha za poziciju MCP. 
“Pokušao sam ga uverim da nema razloga za strah niti ih može biti. Ostali na tome da se sve pomeri nekoliko dana, i tako dalje, da vas ne opterećujem tim. Složili smo se da vodimo dijalog i nakon glasanja o ovom zakonu ako prođe u paralmentu. Tu se nismo složili. Mitroplit i njegovi saradnici su rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64. U pitanju je nepoverenje i strah zbog neviđenih manipulacija. Jedna manipulacija je ta da je predsednik Vlade dobio šamar jer je razgovarao sa Amfilohijem”, kazao je premijer i dodao:
“Nemojte povlađivati sitnim intersima i spekulacijama. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terena, posebno onima koji nisu dobronamerni. Pozivam Vas, gospodine Mandiću, na obostrano poverenje, da izađemo odavde sa punim razumevanjem, iako se ne slažemo po svim pitanjima.”

Mandić ponovo zove narod na ulice

Andrija Mandić, poslanik Demokratskog fronta (DF), u reagovanju na obraćanje Markovića, rekao je:

“Dobro je što je došlo da razgovora, ali nije dobro što dogovor nije postignut. Vama koalicioni partner ne veruje, već traži da se prepozna ugovor sa Islamskom zajednicom, a očekujete da vam verujemo mi. Zašto niste prihvatili predlog mitroplita. Poštovani građani, mi ne smemo stati sa našim akcijama, nego napred, na ulice, pa da nastavimo da pričamo”, kazao je Mandić.

Građanima koji u Podgorici protestuju protiv zakona, sveštenik Radomir Nikčević je poručio da se ne razilaze, dok ne dobiju pismene garancije da će rasprava biti odložena do 8. januara.

“Noćas ćemo ostati ovde, uz blagoslov vladike Joanikija”, rekao je Nikčević, prenose “Vijesti“.


Ranije danas, u jeku polemike u parlamentu, ali i okupljanja građana na blokiranim ulicama Podgorice, predsednik Skupštine Ivan Brajović saopštio je da će premijer Duško Marković u svom kabinetu razgovarati sa mitropolitom Amfilohijem

Andrija Mandić, poslanik DF, rekao je prethodno da će ta stranka prihvatiti sve što vlada dogovori sa Amfilohijem i episkopima SPC.

Podgorica, 26. decembra 2019. – Premijer Dusko Marković je odgovarajuci na prozivke poslanika opozicije izjavio da je njegovo prisustvo danas u parlamentu iz najbolje namere da se doprinese kvalitetnom dijalogu o predlozenom zakonu o slobodi veroispovesti, da čuje argumente i da se dodje do, kako je rekao, najboljih rešenja. FOTO TANJUG/ MARIJA PETROVIĆ/ bk

Skupština Crne Gore razmatra danas Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Policija je saopštila da neće dozvoliti okupljanje ispred zgrade parlamenta, na koji je pozvao Demokratski front, jer kažu – skup nije prijavljen, prenosi N1.

Centar Podgorice blokiran je zbog najavljene sednice parlamenta i protesta koji je najavio Demokratski front.

Na ulicama je dosta policajaca i vatrogasaca.

Zbog toga je DF pozvao one koji žele da im daju podršku da se okupe kod Sabornog hrama.

“Svako eventualno okupljanje mimo odredbi Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama biće sankcionisano, te će organizator snositi zakonom predvidjene posledice”, saopšteno je iz policije povodom najave okupljanja ispred zgrade parlamenta.

Policija je pozvala sve gradjane da se uzdrže od izlaska na medijski najavljena okupljanja kao i da poštuju pozitivne zakonske propise i odgovorno doprinesu očuvanju javnog reda i mira.

Podgorica, 26. decembra 2019. – FOTO TANJUG/ MARIJA PETROVIC/ bk

Amfilohije: Pozivamo sve na mir, drug Đukanović da odustane od zakona topuza

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira kakvoj oni ideologiji, partiji pripadali, kako se nacionalno osećali – “na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku potrebno ovde svima nama”, prenose podgoričke Vijesti.

“Danas se donosi zakon pod blokadom čitavog grada, pod nasiljem u kojem je angažovana sva policija Crne Gore da bi se pod tim nasiljem dobio zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ovo je poziv drugu Đukanoviću i svima koji su spremni da potpisuju to bezakonje da se makar u poslednjem trenutku otrijezne, da odustanu od toga zločina…”