Počinju arheološka iskopavanja 1800 godina stare antičke luke Soli Pompeiopolis

  0
  Foto: Mersin Soli

  Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske je započelo iskopavanja kako bi se  otkrila antička luka Soli Pompeiopolis, jedna od najvažnijih i najvećih luka na istočnom Mediteranu.

  Podržana od strane Ministarstva kulture i turizma Republike Turske iskopavanja u drevnoj luci Soli Pompeiopolis će biti izvedena pod rukovodstvom prof. dr Remzija Gadžija, šefa Odseka za muzeologiju, Fakulteta književnosti na Univerzitetu Dokuz Ejlul. Luka Soli Pompeiopolis datira od drugog veka, a stara je 1800 godina, smeštena u Mersinu, južnoj Turskoj. Očekuje se da će ova iskopavanja trajati oko dva meseca.

  Planira se da u prvoj fazi iskopavanja bude otkriven lukobran. Završna faza projekta će prikazati povezanost luke sa ulicom (kolonadom).

  Ističući da je na ovom  području bila  jedna od najvećih luka u istočnom Mediteranu, prof. dr Remzi Jagdži je rekao: „Ovo je luka grada koju je osnovao veličanstveni Pompej. Soli Pompeiopolis je bio veliki grad i luka što ukazuje na  njegovu  ekonomsku aktivnost .Iako je veći deo područja još uvek zatrpan, to je bila jedna od najaktivnijih luka u Rimskom carstvu. Lokalitet je dugo bio planiran u našem programu i sada su radovi počeli.”

  Foto: Mersin Soli

  “Ovo je veličanstvena luka”

  Objašnjavajući da tim za iskopavanja trenutno radi na zapadnom lukobranu prof.dr Jagdži je rekao: “Sada je  vidljiva površina od 160 metara dužine. Ukupna vidljivost dužine je 320 metara. Rastojanje između ova dva lukobrana je 180 metara i tu se nalaze hidraulični motori koji se koriste u velikim lukama. Pregled svih rimskih luka je pokazao da su Pompeiopolis i luka u Italiji imali slične proporcije. Karakteristika ove luke je čvrsta dvospratna konstrukcija. Verzija ove konstrukcije se može videti na novčiću koji je iskovan na 249. godišnjicu od osnivanja grada. Statue na prednjem delu lukobrana ukazuju na to da je ovo bila veličanstvena luka. Otkrivanje luke je naravno dugoroča, a ne kratkoročan projekat.’’

   Ističući da je luka bila u potpunosti završena u drugom veku, prof. Dr Jagdži je izjavio: ’’ Ova luka je bila u potpunosti aktivna pre dve hiljade godina. Važno je povezati luku sa kolonadom. Obzirom na to da je ovo područje bilo prekriveno peskom, tri četvrtine luke su trenutno pod peskom. U ovom slučaju mi želimo da pokažemo javnosti da je reč o luci tako što ćemo najpre otkriti lukobrane.’’

  Istorija drevnog grada Soli Pompeiopolis

  Prema istorijskim izvorima Soli je bio lučki grad koji su osnovali stanovnici Rodosa. Kao i drugi anadolijski gradovi, Soli je kasnije došao pod persijsku vlast, iako je bio relativno autonoman grad koji je imao ovlašćenje da izdaje sopstveni novac. Kada je Aleksandar Veliki pobedio Persijance 333. p.n.e. u regionu je bila helenistička dominacija.

  Nakon smrti Aleksandra Velikog, pod komandom njegovog zapovednika Seleuka grad je bio na samom vrhuncu. Smanjivanjem moći Helena grad je sve više bio izložen gusarskim napadima. Rimski zapovednik Pompej je porazio gusare i raznim aktivnostima oživeo grad.

  Rimski imperator Hadrijan je posetio grad 130 godine p.n.e  i obezbedio finansijsku podršku za izgradnju luke. Tokom vizantijskog perioda, drevni grad Soli postaje eparhijski centar koji se ističe po verskim aspektima. Grad je napušten zbog velikog zemljotresa na Kilikiju 525. godine p.n.e. Nakon toga su naslage koje je nosio potok Liparis prekrile nekadašnji grad. Zapisi evropskih putnika iz devetnaestog veka u Mersinu ukazuju na postojanje pozorišta, nekropole i kupatila.