Počinje suđenje poslednjem vođi ETA: Optužen za učešće u akcijama u kojima je ubijeno 850 ljudi

0
(Beta/AP Photo/Michel Euler)

(Beta) –  Poslednji vođa ETA, raspuštene baskijske terorističke organizacije, danas će se naći pred sudom u Parizu zbog optužbi za terorizam koje on smatra “apsurdom” zbog svoje uloge u okončanju sukoba u kojima je ubijeno više od 850 ljudi tokom više od pola veka terora u Španiji.

Hoze Urutikoeheu predvodio je ETA tokom jednog od najkrvavijih perioda, kada su bombaškomi napadu na garnizon španske civilne garde 1978. godine u Saragosi, poginula i deca dok su spavala.

Urutikoeheu se, u intervjuu posle 17 godina bekstva, izvinio, poručio drugim separatističkim organizacijama da ne pribegavaju nasilju.

On je za Asošijeted pres rekao da mu je žao zbog “nepopravljive štete” koju je napravilo nasilje ETA u pokušaju da izgradi nezavisnu državu na Pirinejima, između Španije i Francuske.

Upitan da li bi se izvinio porodicama žrtava ETA-e, rekao je : “Naravno, (nudim) izvinjenje zbog nečega što ne možemo da popravimo.”

Njegovo izvinjenje je besmisleno za one koji su izgubili voljene zbog terorističkih akcija  ETA u kojima je stradalo 850 osoba i više hiljada je povređeno. Oni naglašavaju da činjenica da je učestvovao u raspušatanje ETA 2018. godine ne briše njegovu prošlost.

Urutikoeheu (69) boluje od raka, a francuski sud mu je 30. jula dozvolio da napusti pritvor iz zdravstvenih razloga jer se u pritvoru pojavio koronavirus i od tada je u kućnom pritvoru u Parizu.

On je uhapšen u maju 2019. godine u mestu Saljančes, u francuskim Alpama, u zajedničkoj operaciji francuske i španske policije.

Potraga za liderom ETA, koji je optužen za zločin protiv čovečnosti, trajala je od 2002. godine.

ETA je baskijska teroristička i separatistička organizacija osnovana 1959. godine, transformacijom dela studentske organizacije koja se borila protiv vojne diktature generala Franka i za očuvanje baskijske kulture.

U periodu od 1968. do januara 2008. godine po podacima španskog ministarstva unutrašnjih poslova ETA se tereti za ubistvo 10.821 žrtave.

ETA je proglasila prekid vatre 2011. godine i predala oružje u aprilu 2017. godine, a u maju 2018. godine saopštila je da je rasformirala sve svoje strukture.Posle objave o raspuštanju  Urutikoeh je bio jedan od njenih poslednjih vođa, a kako se dodaje, brojni pripadnici te organizacije skrivali su se u francuskom delu Baskije, dok su operacije izvodili u Španiji.