Počinje škola, incident u Podgorici tokom noći, od sinoć pojačan nadzor primene epidemioloških mera: Vaš brifing za utorak

0
Foto. Profimedia, Beta - AP Photo/Risto Bozovic, Profimedia

POČINJE ŠKOLA – Za osnovce i srednjoškolce u Srbiji danas počinje nova školska godina, koja se zbog epidemiološke situacije organizuje pod posebnim uslovima, sa manje učenika u odeljenju i uz poštovanje preporučenih mera u borbi protiv širenja virusa COVID-19.

Kako je ranije izjavio ministar prosvete Mladen Šarčević, u školama će zbog sprovđjenja mera biti pojačana dežurstva, učenici će morati da nose maske i drže fizičku distancu, a učionice će se češće dezinfikovati.

Navodeći da se 97 odsto roditelja u Srbiji izjasnilo da njihova deca pohažaju nastavu u školama, Šarčević je objasnio da u 38 odsto škola u Srbiji, prvenstveno manjih seoskih i škola manjina, neće biti potrebe da se odeljenja dele na grupe od najviše 15 učenika kako bi se primenile epidemiološke mere.

“U 27 odsto škola doći će do delimične podele odeljenja dok će u oko 300 velikih, gradskih škola biti neophodno podeliti odeljenja”, kazao je Šarčević i dodao da je nastava za ceo septembar snimljena na programima Radio televizije Srbije za one učenike koji su se opredelili da nastavu prate od kuće.

Prvo polugodište nove školske godine trajaće do 29. januara, dok će drugo polugodište prema kalendaru ministarstva prosvete trajati od 17. februara do 18. juna 2021. godine.

Nastava u školama u Srbiji obustavljena je sredinom marta kada je zbog epidemije koronavirusa uvedeno vanredno stanje.

KON: SVE JE DOBRO PRIPREMLJENO – Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je povodom početka nove školske godine da je sistem razrađen i da je sve dobro pripremljeno.

Kon je kazao da ukoliko neko dete dobije simptome COVID-19 u razredu obaveze nastavnika, odnosno škole su da ga izdvoji, pozove njegove roditelje i obavesti o tome Gradski zavod za javno zdravlje. Nakon toga će uslediti epidemiološko ispitivanje.

“Svaki epidemiolog će dobiti određeno zaduženje. Kada dobije takvu prijavu on će izvršiti ispitivanje da li se to poštovalo, gde je bio ko, kako se dešavalo, gde se ko nalazio…”, objasnio je Kon.

Ukoliko su se te mere poštovale, takvo dete će se potom staviti pod epidemiološki nadzor, a ostala deca će nastaviti da idu u školu s tim što se situacija prati dve nedelje.

Ukoliko bi se desilo da se više dece zarazi onda bi to značilo da nešto nije u redu sa sprovođenjem mera, naveo je Kon tokom gostovanja na RTS.

On je rekao i da zasada nije određeno s kolikim brojem zaražene dece se škola zatvara, uobičajeno je u slučaju epidemija gripa da se škola zatvara kada je 30 procenata dece zaraženo, ali u ovom slučaju ih može biti znantno manje što zavisi od situacije u školi, ali i od epidemiološke situacije uopšte u tom trenutku.

Prema njegovim rečima, preporuka je da se jedna maska u školi nosi dva do tri sata, ali ukoliko je odlažu tokom nastave mogu je nositi i četiri ili pet sati. Preporuka epidemiologa je da se maske stalno nose.

POJAČAN NADZOR NAD PRIMENOM MERA – Od sinoć se sprovodi pojačan nadzor primene protivepidemijskih mera, pošto je Krizni štab juče posle vanredne sednice osudio njihovo kršenje naročito uoči početka školske godine koji je označen kao prelomni trenutak u aktuelnoj fazi epidemije koronavirusa.

Krizni štab uputio je pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima ih podseća da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetka i da bilo kakvog tolerisanja nepoštovanja mera neće biti.

Ukoliko se uoči makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu. Ovo se pogotovo odnosi na organizatore različitih događaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

Vlada Republike Srbije zadužla je Ministarstvo zdravlja i MUP da u saradnji sa Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor i inspekcijskim službama jedinica lokalne samouprave pojačaju kontrolu poštovanja mera i napravi plan zajedničkih kontrola poštovanja svih važećih epidemioloških mera.

Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/6350322 .

PRESEK – Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Srbiji porastao je na ukupno 31.406, dok je od posledica infekcije preminulo 713 osoba.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja, od juče u 15 časova, zaraza je registrovana kod još 41 osobe od testiranih 5.829, preminule su još dve osobe, a na respiratorima se nalazi 47 pacijenata. Na bolničkom lečenju nalazi se 638 pacijenata.

Broj obrađenih testova na koronavirus od početka epidemije je 931.037.

INCIDENT U PODGORICI – Nekoliko osoba povređeno je u City kvartu u Podgorici, u obračunu pristalica DPS-a i opozicionih koalicija, u kom su letele i kamenice, javile su Vijesti, a reži incident sprečila je policija, koja je razdvojila te dve grupe.

Kordon policije su stao je između te dve grupe, a drugi pripadnici policija praznili su lokale oko kafića “Štrafta” u kom je došlo do incidenta.

Nakon obračuna jedna povređena osoba ostala je da leži na ulici, ali Vijesti pišu da im nije objašnjeno ko je i kako povredio tog muškarca.

Jedan od očevidaca tvrdi da je povređeni na ulici ostao nakon intervencije policije.

Na mestu događaja bile su dve ekipe Hitne medicinske pomoći.

Čelnici dosadašnje opozicije u Crnoj Gori pozvali su građane da pobedu slave kod kuće, kao i da ne nasedaju na provokacije.

GUTEREŠ O POSLEDICAMA PANDEMIJE – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je pandemija koronavirusa produbila nejednakost između muškaraca i žena i preokrenula “decenije ograničenog i krhkog napretka na polju rodne ravnopravnosti i ženskih prava”.

Gutereš je na sastanku putem video linka sa mladim ženama iz organizacija civilnog društva upozorio da bez pravog odgovora na ovakvu situaciju svet rizikuje da ispusti čitavu generaciju i više napretka na polju ženskih prava.

Dodao je da su žene tokom pandemije bile na prvoj liniji fronta “kao zdravstvene radnice, nastavnice i kao negovateljice u porodicama i zajednicama”.

Većina zdravstvenih radnika su žene, ali manje od trećine je na pozicijama moći u zdravstvu.

Pandemija je, naveo je, uticala na fizičko i mentalno zdravlje, obrazovanje i učešće radne snage.

U pojedinim delovima sveta primećen je veći broj tinejdžerskih trudnoća i rodno zasnovanog nasilja.

HITNA POMOĆ – U teškoj saobraćajnoj nesreći u naselju Miljakovac noćas je poginuo muškarac (44) a dva dečaka uzrasta 16 i 17 godina teže su povređena, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj pomoći.

Udes se dogodio kod okretnice autobusa 48 na Miljakovačkim stazama oko 1.00 posle ponoći, a intervenisale su dve ekipe Hitne pomoći koje su na licu mesta samo mogle da konstatuju smrt 44-godišnjeg muškarca, rečeno je agenciji Beta.

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u 22.22 na Ibarskoj magistrali kod OMV pumpe teško je povredjen dečak uzrasta 16 godina kao pešak, a posle ukazane pomoći prebačen je na reanimaciju u Urgentni centar.

U 22.24 na pružnom prelazu u Zemun polju pronadjena je devojka (21) bez svesti, za koju se sumnja da je tokom prelaska zakačio voz, i ona je sa težim povredama glave prevezena u Urgentni centar. U toku protekle noći hitna pomoć u Beogradu imala je ukupno 94 poziv.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA