Počinje policijski čas za 20 miliona Francuza: Ko prekrši pravila plaća kaznu od 135 evra

0
(Beta/AP Photo/Michel Spingler)

(Beta-AFP) – Za oko 20 miliona Francuza od večeras u 21.00 do ujutro u 6.00 važi policijski čas kao mera vlade protiv epidemije koronavirusa.

Osobi koja krši pravila preti novčana kazna od 135 evra, a u slučaju ponavljanja prekršaja biće izrečena kazna do šest meseci zatvora i 3.750 evra.
Noćni karantin odnosi se na Pariz i njegovo šire područje, kao i za gradove, Lion, Lil, Tuluz, Monpelje, Sent-Etjen, Marsej, Ruan i Grenobl.

Tom merom su izuzete osobe koje idu na posao, osobe koje imaju neki medicinski problem kao i one koji moraju u posetu članu porodice kome je potrebna pomoć.

Za vreme policijskog časa, vlasnici kućnih ljubimaca će moći da izvedu svoje životinje na krug ne veći od jedan kilometar od mesta stanovanja.

Tokom noćnog karatina, osobe koje izlaze moraće da imaju potvrdu o razlozima napuštanja doma. Ta potvrda može da bude na papiru ili na mobilnom telefonu.

Oko 12.000 policajaca i žandarma biće raspoređeno pored gradskih policijskih patrola kako bi se nadgledalo poštovanje policijskog časa.

Ta mera će pogoditi ugostiteljstvo, kao i svet kulture jer neće biti pozorišta, predstava i bioskopa uveče. Sve je prebačeno tokom dana.

Građani će moći da se kreće po zemlji, ali uveče svi moraju da budu u svom domu ili mestu privremenog stanovanja.

Policijski čas će trajati četiri nedelje, ali se predviđa nastavak do 1. decembra ukoliko ne bude poboljšana epidemiološka situacija.

U Francuskoj su u četrvtak i petak preminule 122 osobe od koronavirusa, a od početka epidemije 33.303. Dnevno bude zaraženo više od 20.000 ljudi.