Hemofarm fondacija nastavlja ciklus tribina “Na kafi sa psihologom” kako bi ukazala na važnost očuvanja mentalnog zdravlja i ohrabrila javnost da potraži stručnu pomoć. Prva tribina u okviru jesenjeg ciklusa “Na kafi sa psihologom” posvećena je sindromu izgaranja – “burnout syndrome”.

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti i sindrom izgaranja na radnom mestu (burnout syndrome), koji će zdravstveni radnici moći da dijagnostifikuju kao medicinski poremećaj.

Učesnici tribine su doc. dr Milica Vukelić, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Olga Svoboda, rukovodilac GI GROUP HR SOLUTIONS, Andrea Brbaklić, direktorka FromA Consulting i bivša direktorka službe komunikacija i službe ljudskih resursa Erste banke i Dragan Ilić, psiholog i novinar.

„Burnout syndrome“ opisuje se kao stanje prouzrokovano hroničnim stresom na poslu. Neki od glavnih simptoma izgaranja su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s varenjem, visok krvni pritisak. Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i izvan radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima i nedostatak vremena za poslovne, ali i obaveze privatne prirode. Znak za alarm je i ako osoba ne uspeva da se opusti ni na godišnjem odmoru.

Na tribini će biti reči o tome šta je burnout sindrom, koji su simptomi ovog sindroma – psihički, fizički, bihevioralni, uzrocima nastanka koji mogu biti izazvani načinom života, ličnim stavovima i načinom razmišljanja, u kojim sredinama je sindrom burnout učestala pojava, koja je razlika između stresa i sindroma izgaranja, kako se suočiti i prevazići nastalo stanje.

Partneri na ovom projektu su Institut za psihologiju Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu i Art komuna Dorćol Platz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.